Ovengerecht met worst en bloemkool

Foto Cathy Van de Moortele

Een echt herfstgerecht, deze ovenschotel. Ik had nog wat bloemkool over en er waren 2 worsten voorzien voor deze dag. Een snelle manier om gehaktballetjes te maken, is stukjes gehakt uit een worst te knijpen. De darm gooi je weg, de stukjes gehakt rol je mooi in je hand en tada!
Zorg dat je aardappelblokjes en bloemkool al dente voorgegaard zijn, dat maakt de oventijd een stuk korter. Zet de schotel op het laatste nog even onder de grill en verbrand je tong niet!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 2 worsten
  • 375 gr aardappelen, geschild en gewassen
  • 200 gr bloemkool, in kleine roosjes verdeeld en gewassen
  • groentebouillon
  • 30 gr boter
  • 30 gr vloeiende bloem
  • 100 ml hete bouillon
  • 200 ml volle melk
  • peper van de molen
  • zout 
  • vers geraspte nootmuskaat
  • 150 gr Emmentaler kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Nijp stukjes gehakt uit de worsten en draai er balletjes van.
  • Bak de balletjes mooi bruin aan alle kanten. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de balletjes in een ovenschaal.
  • Snij de aardappelen in gelijke plakken en daarna in gelijke blokjes.
  • Kook de blokjes beetgaar in licht gezouten water en laat ze uitlekken.
  • Kook de bloemkoolroosjes beetgaar in groentebouillon. Laat de bloemkool uitlekken en hou de bouillon apart.
  • Verdeel de aardappelblokjes en bloemkoolroosjes over en tussen de gehaktballetjes.
  • Laat de boter smelten in een steelpannetje en roer er de bloem door. Laat de bloem even meebakken zonder ze te laten kleuren.
  • Voeg de hete bouillon toe en roer tot een dikke roux.
  • Voeg de melk straalsgewijs toe en laat de saus indikken.
  • Kruid de bechamelsaus met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Giet de saus over het ovengerecht en strooi er de kaas over.
  • Zet de schotel 20 min in de oven.
  • Leg de grill aan en laat de kaas nog even wat kleur krijgen.

TIP:

Laat de ovenschotel 10 min rusten voor je hem serveert, want hij is gloeiend heet.

Reacties