Parijse flan
Foto Cathy Van de Moortele |
Smeuïge, zijdezachte flan... hoe kan iemand daar aan weerstaan? Zorg dat je de tijd hebt om de flan toch zeker enkele uren in de koelkast te zetten, voor je hem kan serveren.
Wat hebben we nodig:
- 1 l volle melk
- 200 ml slagroom
- 240 gr fijne griessuiker
- het merg van 1 vanillestok + de peul
- 5 eieren
- 115 gr vanillebloem (of maïzena)
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de melk met de room, de helft van de suiker, het vanillemerg en de opengesneden peul, in een kookpot.
- Breng aan de kook.
- Klop de eieren goed los met de rest van de suiker en de maïzena.
- Giet de hete melk over de eieren terwijl je flink klopt met een garde, zodat de eieren niet stollen.
- Giet alles terug in de kookpot en laat indikken op het vuur.
- Bekleed een bakvorm van 23 cm diameter met ingevet bakpapier en zet hem op een bakplaat.
- Giet het beslag in de vorm.
- Bak de flan 45 min op 180°C.
- Laat de flan afkoelen in de vorm op een rooster en zet hem daarna nog enkele uurtjes in de koelkast om helemaal op te stijven.
TIP:
Als je aan verse melk kan geraken: zeker doen!
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties