Hartige linzensoep
Foto Cathy Van de Moortele |
Eet jij wel eens linzen? Ze zijn niet bepaald echt gekend in onze cultuur, maar toch wel een product dat je eens in huis moet halen. Ik had nog blonde linzen (toor dal) in de kast en die gebruikte ik voor deze hartige soep. Rasp er naar believen pecorino romano over en dig in.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 2 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
- 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
- 2 wortels, geschraapt en in grove brunoise gesneden
- 3 stelen selder, schoongemaakt en in grove brunoise gesneden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- peper van de molen
- zout
- verse bladpeterselie, gesnipperd
- 1 blik (400 gr) tomatenblokjes
- 175 gr blonde linzen, gewassen
- 1.5 l bouillon
- pecorino romano
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
- Fruit de looksnippers aan tot ze geurig worden.
- Voeg de mirepoix (ui, wortel, selder) toe en laat die glazig en wat zachter worden.
- Roer de tomatenpuree door de mirepoix en laat die even meebakken, zodat de soep extra lekker wordt.
- Kruid met peper, zout en verse peterselie.
- Giet de tomatenblokjes bij de groenten en schep om.
- Doe de linzen erbij en overgiet met de bouillon.
- Breng de soep aan de kook en laat ze daarna op een matig vuur 1u garen of tot de linzen zacht zijn.
- Schep in diepe kommen, rasp naar believen pecorino romano over de soep en eet ze met vers gebakken broodjes.
TIP:
Je kan ook andere linzen gebruiken (liever geen koraallinzen, deze oranje linzen smelten volledig weg).
Droge linzen moet je altijd goed wassen met koud water en checken op onzuiverheden en steentjes.
Reacties