Ovenschotel bolognaise en butternut

Foto Cathy Van de Moortele

Als je niet kan kiezen tussen spaghetti bolognaise en butternut gebakken in de oven, dan combineer je gewoon de twee. Ik ben dol op spaghettisaus en zou ze zo oplepelen, koud uit de koelkast. Ik maak er dan ook altijd voldoende, zodat ik genoeg kan proeven. Ook in dit recept vind je een dubbele hoeveelheid spaghettisaus (yay yay, werk gespaard). Terwijl de bolognaise rustig staat te pruttelen (reken op zeker 2u, dan is ze op haar best), gaar je de butternutblokjes in de oven. Schil je aardappelen, maak een smeuïge aardappelpuree en dan is het wachten..

Wat hebben we nodig:

  • 4 sneden spek, in fijne reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en in fijne brunoise gesneden
  • 2 wortels, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 3 stelen selder, schoongemaakt en in fijne brunoise gesneden
  • olijfolie
  • 3 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 500 gr runderaméricain
  • peper van de molen
  • zout
  • 100 ml rode wijn
  • 750 ml tomatenpassata
  • 125 ml water
  • 100 ml room (of volle melk)
  • 1 kg butternut, geschild, ontpit en in blokjes gesneden
  • 400 gr geschilde aardappelen, gewassen en in gelijke stukjes gesneden
  • 75 ml volle melk, warm
  • 25 gr boter
  • 45 gr paneermeel

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset, op het fornuis en warm hem op.
  • Doe de reepjes spek in de pot, met 30 ml water. Het water zorgt ervoor dat het spek niet zal verbranden en zal uiteindelijk verdampen terwijl het spek mooi bruin bakt.
  • Schep het spek uit de pan en laat het uitdruppen.
  • Voeg de ui, wortel en selder toe aan de pan en voeg zo nodig wat olijfolie toe.
  • Roer alles goed door elkaar en laat de groentjes wat zachter worden.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul. Breek daarvoor het gehakt op met een pureestamper.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer goed om, en maak ook de bakrestjes los.
  • Blus het rul gebakken vlees met de wijn en voeg de passata toe.
  • Voeg het water toe, alsook de room.
  • Zet het deksel op de pot, maar laat wat ruimte om vocht te laten ontsnappen.
  • Ik gaar de saus zeker 3u op een laag vuur (stand 3 van 9).
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar.
  • Besprenkel de butternutblokjes met olijfolie en kruid goed met peper en zout.
  • Verdeel de butternut over de bakplaat en bak 25 min in de oven.
  • Hussel alles door elkaar en bak nog 20 min verder of tot de blokjes gaar zijn.
  • Kook de aardappelen tot ze heel zacht zijn.
  • Giet de aardappelen af en duw ze door een aardappelknijper, zodat ze heel fijn zijn.
  • Giet de warme melk straalsgewijs bij de aardappelen en schep goed om met een spatel.
  • Laat de boter smelten in de puree.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Kruid de bolognaisesaus af met extra peper en zout en doe de helft in een ovenschaal. De andere helft kan je invriezen om te serveren met pasta.
  • Verdeel hierop de butternut en schep er dan de puree over.
  • Meng het paneermeel met een scheutje olijfolie en strooi het paneermeel over de puree.
  • Zet de ovenschotel 30 min in de oven op 180°C en zet de grill nog even aan op het laatste om het paneermeel mooi te kleuren.

TIP:

Wanneer alles nog goed warm is, hoef je de oven niet aan te leggen. Enkel even de ovenschotel onder de grill.

Reacties