Korte runderribben stoofpotje

Foto Cathy Van de Moortele

Klaar voor deze korte runderribben? Ik heb ze besteld bij mijn slager Walter en Hilde in Lembeke, en gevraagd om er zoveel mogelijk vlees op te laten zitten. Heerlijk is dat, als je bestellingen kan plaatsen waar je heel erg blij van wordt. Neem je tijd om de runderribben te laten garen, het zal de moeite van het wachten waard zijn.

Vandaag bestaat mijn kookblog precies 10 jaar! Inmiddels staan er al meer dan 3550 recepten online en de inspiratie is nog niet op. Bedankt allemaal voor jullie enthousiasme, de vragen, de feedback, de aanmoediging. Op naar de volgende 10!



Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 kg korte runderribben, in 4 porties verzaagd
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 bol knoflook, horizontaal gehalveerd en niet gepeld
  • 1 ui, gepeld en in grove brunoise gesneden
  • 2 wortelen, geschraapt en in grove brunoise gesneden
  • 3 stelen selder, gewassen en in grove brunoise gesneden
  • 175 gr spekblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 300 ml (verse) runderbouillon
  • 450 ml rode wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 gedroogde paprika's (te vinden in Turkse winkels)

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een zware pot, type Le Creuset op het vuur en laat hem warm worden.
  • Giet enkele lepels olijfolie in de pot en laat die goed warm worden.
  • Kruid het vlees aan alle zijden flink met peper en zout.
  • Bak het vlees aan alle zijden mooi aan en geef het de tijd om te kleuren: extra smaak!
  • Leg de gehalveerde bol knoflook op de snijkant bij het vlees en laat die mee kleuren.
  • Haal het vlees en de knoflook uit de pan en hou het apart op een bord.
  • Voeg wat extra olie toe en fruit de groenten aan met het spek. Roer goed en roer de bakrestjes van het vlees los = extra smaak!
  • Roer de tomatenpuree door de groenten en laat die even meebakken, zodat de zurigheid eruit gaat en je diepte krijgt.
  • Overgiet de groenten met de bouillon en de wijn en breng aan de kook.
  • Leg het vlees en de knoflook in de slowcooker en voeg de laurier en de gedroogde paprika's toe.
  • Overgiet met de groenten en het vocht en sluit de slowcooker.
  • Stel de slowcooker in op HIGH voor 3-4u of op LOW voor 6-8u.
  • Haal het vlees uit de pot (de botten moeten nu los in de pot liggen ondertussen) en zeef de saus.
  • Gooi de laurier en de gezeefde groenten met het spek weg, die hebben hun dienst gedaan.
  • Mix de saus met de gedroogde paprika's erin en giet de saus terug in de pot met het vlees.
  • Kruid bij met peper en zout indien nodig.
  • Serveer met romige aardappelpuree of pasta of gebruik ze als vulling voor taco's.

TIP:

De gedroogde paprika's zorgen voor diepte, kleur en extra smaak.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties