Popcorn met gezouten caramel

Foto Cathy Van de Moortele

Verleden week maakte ik popcorn met Nori snack sheets, een hartige versie. Deze gezouten caramelversie is... what can I say... om de vingers bij af te likken (note to myself: doop je vinger NIET in de hete caramel om te proeven).
Je moet echt je tijd nemen om de suiker te smelten. Forceer niets en laat de suiker smelten op een traag tempo, zodat hij niet verbrandt.

Wat hebben we nodig:

  • 45 gr kokosolie (of andere olie met een hoog rookpunt)
  • 75 gr popcornmaïs
  • 200 gr fijne griessuiker
  • enkele Maldon zoutvlokjes (3 gr)
  • 30 gr boerenboter
  • 10 gr natriumbicarbonaat (lijkt veel, maar je hebt het nodig)

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een diepe hapjespan waar een deksel op past.
  • Doe de kokosolie in de pan en laat die volledig smelten op een medium hoog vuur (ik zet de pan op stand 7 van de 9 standen).
  • Test de correcte temperatuur door een 4-tal maïskorrels in de olie te leggen. Van zodra de korrels gaan poppen, is de olie op de juiste temperatuur.
  • Voeg de rest van de maïs toe en zet de pan meteen van het vuur met het deksel er op. Tel nu luidop tot 30 en zet de pan daarna weer op het vuur. Op deze manier hebben alle korrels al dezelfde temperatuur en zullen ze gelijkmatig poppen (wat wil zeggen dat je geen verbrande en ook praktisch geen niet-gepopte maïskorrels in je pan zal vinden).
  • Zet het deksel een klein beetje open, zodat de stoom weg kan.
  • Neem de pan van het vuur van zodra het poppen stopt. 
  • Verwijder het deksel.
  • Giet de popcorn in een hittebestendige kom en maak de pan schoon.
  • Doe de suiker in de pan en laat die op een medium hoog (ik zet de pan op stand 7 van 9 standen) smelten. Roer vooral NIET in de pan tot de suiker gesmolten is en een lichte caramelkleur heeft, anders gaat de suiker kristalliseren en kan je opnieuw beginnen. Af en toe schudden met de pan kan wel.
  • Eens de suiker gesmolten is, voeg je de zoutvlokjes toe. Roer om met een hittebestendige spatel.
  • Voeg de boter toe en roer goed tot de boter helemaal opgelost is. Als de caramel te donker dreigt te worden, neem hem dan even van het vuur.
  • Strooi het natriumbicarbonaat in de caramel, roer om en zet de pan van het vuur.
  • Giet de gezouten caramel meteen over de popcorn en schep om met een metalen tang. Pas op voor de hete caramel!
  • Stort alles uit op een bakplaat en laat de popcorn afkoelen en de caramel uitharden.
TIP:

Overdrijf niet met het zout, want het bicarbonaat is ook zout.
Caramel die te donker wordt, zal bitter smaken. Een lichte amberkleur is waar je naar streeft.

Reacties