Fruitcake

Foto Cathy Van de Moortele

Fruitcake is een feestelijk gebak dat je normaal gezien rond de kerstperiode maakt, maar niets houdt je tegen om er nu al van te genieten toch? Ik ben dol op gedroogd fruit en noten en in deze cake zitten zoveel soorten fruit dat je er helemaal vrolijk van wordt. Zorg dat je de cake daags ruim op voorhand maakt, zodat hij de tijd krijgt om te rijpen. Je kan de cake serveren zoals hij is, of je bedekt hem met een laagje abrikozenconfituur of suikerglazuur. Ik denk er zelfs heel even over na, om een stukje van deze cake te besmeren met roomkaas en wat verse citroenzeste als ontbijt, met een kopje vers gezette thee...
Bij de Notenshop vind ik alles wat ik nodig heb om mijn voorraad noten en gedroogd fruit op punt te houden. Ik heb de links naar de producten erbij gezet, dat maakt het makkelijker voor jou om het terug te vinden.

Wat hebben we nodig:

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de boter met de suiker, kandijsiroop, het water en de rum in een kookpot.
  • Voeg de veenbessen, rozijnen en bosbessen toe en roer om terwijl het goedje opwarmt.
  • Breng het even aan de kook en laat alles dan zo'n 3-4 min sudderen op een laag pitje.
  • Laat afkoelen in een kom.
  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Voeg de kersen, pruimen, sinassnippers en walnotenstukjes toe aan de pot en schep om.
  • Roer de eieren goed door het natte mengsel.
  • Meng de bloem met het zout, bakpoeder en de kruiden. 
  • Voeg de bloem in 2x toe aan het natte mengsel en schep goed om, zodat er geen bloem meer te zien is.
  • Bekleed een vorm van 20cm met 2 vellen bakpapier en vet die telkens in met wat boter. 
  • Zet de vorm op een bakplaat en giet het beslag in de vorm.
  • Klop de bakplaat een paar keer op je werkblad, zodat er geen luchtbellen meer in het beslag zitten.
  • Bak de cake 75 min in de oven.
  • Laat de cake zeker een uurtje afkoelen op een rooster eer je hem ontvormt.
  • Bestrijk de lauwwarme cake met warme abrikozenjam die je wat aanlengt met water of met een laagje suikerglazuur (optioneel).
  • Laat de cake onaangesneden tot de volgende dag.
  • Wikkel de cake in kaasdoek (of mousseline) en daarna in aluminiumfolie. Leg de cake op deze manier in een gesloten, blikken doos en bewaar hem op een koele, droge plaats. Iedere week haal je de cake uit, week je het doek in extra rum en wikkel je die weer rond de cake. Dit zal de cake "voeden" en sappig houden en hem nog lekkerder maken.

TIP:

Gebruik het gedroogde fruit en de noten die jij in huis hebt. Je kan eindeloos variƫren op dit recept. Ik heb restjes gedroogd fruit opgebruikt. Zorg dat de hoeveelheden fruit overeen komen en dan heb je jouw eigen recept.
Niet alle gedroogd fruit moet mee gekookt worden. Doe dat enkel met droog fruit dat opnieuw gerehydrateerd moet worden. Gedroogde pruimen, abrikozen, dadels, vijgen, ... zijn vaak nog mooi zacht en vol, zodat die niet hoeven te weken.

Reacties