Amandelcake
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik hou van alle noten! Sinds ik de gezouten, witte amandelen uit Málaga ontdekt heb, hou ik nog meer van noten. Vul eens verse dadels of halfgedroogde vijgen op met een gezouten amandel: heerlijk!
In dit recept gebruiken we geen gezouten amandelen, maar amandelpoeder, amandellikeur en amandelstukjes, met een vleugje citroen voor de frisheid.
Maak voor jezelf een Italiaanse koffie bij deze cake en werk hem af met verse slagroom, die je mooi lobbig klopt.
Wat hebben we nodig:
- 180 gr patisseriebloem
- 50 gr amandelpoeder
- 5 gr bakpoeder
- snuifje zout
- snuifje natriumbicarbonaat
- 250 gr fijne griessuiker
- zeste van 1 citroen
- 150 gr ei (3 medium eieren)
- 165 ml boter, gesmolten en afgekoeld
- 125 ml volle melk
- sap van 1 citroen
- 15 ml Amaretto
- amberkleurige suikersiroop (smelt 50 gr rietsuiker met 30 gr water)
- bruine amandelen, geroosterd in een droog pannetje en grof gehakt
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Bekleed een springvorm van 20 cm diameter met bakpapier en vet het papier in.
- Meng de bloem met het amandelpoeder, bakpoeder, zout en natriumbicarbonaat. Doe dit met een garde in een kom.
- In de Kenwood bevestig je de draadklopper. Meng de suiker met de citroenzeste.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop na elke toevoeging tot het ei volledig opgenomen is.
- Voeg de gesmolten, afgekoelde boter, de melk, het citroensap en de Amaretto toe en klop verder tot een dik, homogeen, lichtgekleurd mengsel.
- Stort het beslag in de vorm en bak de cake 50 - 60 min.
- Laat de cake in de vorm afkoelen op een taartrooster.
- Met een kwastje strijk je suikersiroop over de cake. De rest van de suikersiroop bewaar je in een schoon flesje in de koelkast.
- Bestrooi de cake onmiddellijk met de stukjes amandel.
- Ontvorm de cake en serveer.
TIP:
Amandelmeel is het resultaat van fijngemalen bruine amandelen. Amandelpoeder krijg je dan weer door witte amandelen fijn te malen.
Hak de amandelen tot stukjes met een mes. In de keukenrobot zal je snel amandelmeel krijgen ipv gehakte amandelen. Je kan de amandelstukjes ook vervangen door amandelschilfers.
Geen rietsuiker? Gebruik dan gewone suiker. De suikersiroop zal helder van kleur zijn, in tegenstelling tot de siroop van rietsuiker, die eerder amberkleurig is.
Reacties