Tortelloni met ricotta en spinazie

Foto Cathy Van de Moortele

Mijn groentenboer had prachtige spinazie van eigen kweek. Mooie, grote, donkergroene bladeren vol vitamientjes. Ik had meteen een pastagerecht in gedachten en dat bleek een goede keuze. Gemengd met ricotta, krijg je een smeuïge vulling. Het pastadeeg heb ik deze keer verrijkt met spinaziepoeder, zodat ik groene pasta kreeg. De afwerking met krokante stukjes spek, was een bonus.

Wat hebben we nodig:

  • 100 gr ei (2 eieren)
  • 100 gr semola
  • 100 gr pastabloem
  • 1 grote eetlepel spinaziepoeder (optioneel)

  • 500 gr spinazie, schoongemaakt en van de harde stelen ontdaan
  • 250 gr ricotta
  • 1 eierdooier
  • 40 gr paneermeel
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper van de molen
  • zout 
  • verse nootmuskaat

  • 8 plakjes ontbijtspek, fijngehakt
  • 30 ml kippenbouillon
  • 100 gr boerenboter
  • enkele salieblaadjes
  • sap van 1/4 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de eieren met de twee soorten bloem en het spinaziepoeder tot een homogeen deeg.
  • Kneed tot het deeg mooi zacht is en laat het daarna 30 min rusten in een ziploczakje.
  • Doe de spinazie in een grote kookpot en zet hem op een medium vuur.
  • Laat de spinazie slinken.
  • Laat de spinazie uitlekken in een zeef en knijp er zoveel mogelijk water uit.
  • Voeg de spinazie toe aan een keukenrobot met mes en doe er de ricotta, de dooier, het paneermeel en de Parmezaanse kaas bij.
  • Cutter glad.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Breng de vulling over in een spuitzak of gebruik een roomijsschep om de vulling straks op de pastavellen te verdelen.
  • Rol het pastadeeg uit tot dunne vellen.
  • Neem een ronde koekjesvorm (ik heb een grote cirkel gekozen deze keer) en steek zoveel mogelijk rondjes uit het pastadeeg. Restjes deeg breng je weer samen om straks opnieuw uit te rollen.
  • Leg een hoeveelheid vulling op het rondje (gebruik hiervoor een spuitzak, roomijsschep of twee lepels), maak de helft van de rand van het pastadeeg een klein beetje nat met water (niet te veel) en vouw over tot een halve cirkel.
  • Nijp de randjes dicht van de ene kant naar de andere kant. Zorg dat alle lucht er uit is.
  • Breng de uiteinden van de halve cirkel naar elkaar toe en vouw ze over elkaar.
  • Laat de tortelloni even drogen op een pastarek en ga verder tot alle tortelloni gevormd zijn.
  • In een pan doe je 30 ml water en het spek. Zet de pan op medium warmte en laat het spek zijn vet afgeven. Het water zal verdampen, het spek zal krokant worden zonder aan te bakken. Eens het spek al zijn vet heeft afgegeven, schep je het spek op keukenpapier en laat je het drogen.
  • Zet een hapjespan op het vuur en doe daar de bouillon in met de boter. Voeg de salie toe. 
  • Warm de boter zachtjes op.
  • Zet een pan op het vuur en doe daarin het fijngesnipperde spek, de bouillon
  • Zet een pot met ruim, gezouten water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Kook de tortelloni beetgaar en breng ze over in de pan met de boter.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe aan de hapjespan. Besprenkel met het citroensap.
  • Serveer de tortelloni in diepe borden en werk af met de resterende saus, de krokante spekstukjes en extra Parmezaanse kaas.

TIP:

Wil je dit gerecht vegetarisch houden, vervang het spek dan door gehakte, geroosterde hazelnoten of geroosterde pijnboompitjes.
Uit dit recept haalde ik 40 tortelloni. Ik had nog wat pastadeeg over en daar heb ik spaghetti van gemaakt. De helft van de tortelloni heb ik ingevroren voor een volgende keer.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties