Cappelletti met butternut en mascarpone

Foto Cathy Van de Moortele

Zo cute, die cappelletti. Een arbeidsintensief werkje, maar dan heb je ook wel wat. Het pastadeeg heb ik deze keur gekleurd met zoet paprikapoeder, om het deeg een mooie oranje kleur te geven. Wat een herfsttafereel!

Wat hebben we nodig:

  • 2 eieren (100 gr)
  • 100 gr semola
  • 100 gr pastabloem "00"
  • 1 eetlepel zoet paprikapoeder (niet gerookt)

  • 1/2 butternut
  • olijfolie
  • enkele takjes thijm
  • nootmuskaat
  • peper van de molen
  • zout
  • 150 gr mascarpone
  • 20 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 gr paneermeel

  • olijfolie
  • 30 gr boter
  • enkele takjes thijm
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 1/4 butternut, geschild en in blokjes gesneden
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg, door de eieren te mengen met de 2 soorten bloem en het paprikapoeder. Meng tot een homogeen deeg en laat het deeg 30 min rusten in een afgesloten plastic zakje.
  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een bakplaat klaar.
  • Haal de pitten uit de butternut en verwijder de "draderige vezels".
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pannetje en voeg enkele takjes thijm toe. Laat de olie het aroma van de thijm opnemen.
  • Smeer de binnenkant van de butternut in met de thijmolie en kruid met verse nootmuskaat, peper en zout.
  • Leg de butternut op de bakplaat met de snijkant naar beneden. Gaar de butternut 45 -60 min of tot hij zacht is. Verwijder de schil.
  • Cutter de butternut (je moet zo'n 450 gr vruchtvlees hebben) glad in de keukenrobot.
  • Voeg de mascarpone, Parmezaanse kaas en het paneermeel toe en cutter glad. Kruid bij indien nodig. Zet de vulling even in de koelkast om op te stijven.
  • Rol een deel van het deeg uit tot lange vellen. Ik heb het deeg uitgerold tem setting 8 van mijn Kenwood lasagnemaker (er zijn 9 settings). 
  • Steek rondjes uit het deeg en schep daar kleine hoopjes vulling op. 
  • Vouw elk rondje dicht tot een halve maan en vouw de uiteinden over elkaar.
  • Zet een pot met gezouten water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Kook de cappelletti tot ze beetgaar zijn.
  • Ondertussen laat je in een diepe hapjespan een scheut olijfolie opwarmen met boter. Voeg enkele takjes thijm toe aan de vetstof. Voeg nu ook de knoflook toe.
  • Voeg de blokjes butternut toe en laat ze aan alle zijden mooi kleuren.
  • Schep de al dente cappelletti in de pan, samen met een pollepel pastakookvocht.
  • Laat de cappelletti nog even verder garen in de pan.
  • Rasp naar believen Parmezaanse kaas boven het gerecht en laat de kaas binden met de saus.
  • Serveer in diepe kommen.

TIP:

Je kan de cappelletti makkelijk invriezen. Bestuif een bakplaatje met wat semola en leg daar de cappelletti op. Vries ze in en breng ze daarna over in een ziploc zakje. Kook de cappelletti wanneer ze nog bevroren zijn.


Reacties