Rijstkom met teriyaki zalm

Foto Cathy Van de Moortele

Gooi geen gekookte rijst weg, je kan er nog alle kanten mee op. Ik had een portie die nog juist voldoende was om er een nieuw gerecht mee te maken. Mijn lunch van rijst met teriyaki zalm was awesome! De nori snack sheets zijn helemaal anders dan het zeewier dat je sushi omwikkelt. Ik ben er dol op (en mijn 2 whippets evenzeer). Lekker en gezond!

Wat hebben we nodig:

  • 150 gr zalmfilet zonder vel
  • teriyakisaus
  • 200 gr gekookte rijst, afgekoeld
  • 1 eetlepel sojasaus
  • kewpie mayonaise (Japanse mayonaise)
  • sriracha saus (pikante saus)
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • 1 pijpajuintje, schoongemaakt en gesnipperd
  • 1/2 avocado, gepeld en in plakjes gesneden
  • 1 verpakking Nori snack sheets 

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Dep de zalmfilet droog en bestrijk hem helemaal met teriyakisaus.
  • Gaar de zalm in de oven. Hij mag niet droog worden. Vaak is 15 min al voldoende.
  • Doe de koude rijst in een kom en meng hem met de zalm tot een rijstzalmsalade.
  • Voeg de sojasaus toe, wat kewpie mayonaise en sriracha voor pit.
  • Meng alles goed door elkaar en proef of er nog kruiding bij moet.
  • Strooi geroosterde sesamzaadjes en pijpajuin over de salade.
  • Schik de avocadoplakjes bij de salade.
  • Leg de Nori snack sheets niet in dezelfde kom, anders worden ze slap.
  • Neem een Nori snack sheet, schep er een lepel van de salade op en beleg met een plakje avocado. 
  • Stop de hele hap in één keer in je mond. Zalig!

TIP:

De Nori snack sheets koop ik bij Albert Heijn, net als de kewpie mayo en sriracha. 
Beste manier om rijst te koken: doe een hoeveelheid rijst in een kookpot. Overgiet met koud water. Ga met je vingers door de rijst: het water zal troebel worden. Giet het water af en doe er vers water bij. Doe dit enkele keren tot het water helder is. Zet je wijsvinger rechtop op de rijst en vul bij met water tot aan je eerste vingerkootje. Breng de rijst aan de kook. Van zodra de rijst kookt, verminder je de warmte naar medium en zet je een deksel op de pot. Zet de timer op 15 min. Draai het vuur uit en laat de rijst nog 10 min verder stomen onder deksel van het vuur weg. Open de pot pas na het stomen! Fluf de rijst op met een vork.
Wil je rijst heropwarmen in de microgolf? Leg er dan een ijsblokje op en dek af, zodat hij niet uitdroogt.


Reacties