Romige hummus met dukkah

 

Foto Cathy Van de Moortele

Romiger dan dit kan het echt niet worden. Ook al gebruik je kikkererwten uit blik, door ze nogmaals te koken, kan je de velletjes makkelijk verwijderen en worden de kikkererwten zo zacht, dat ze na het blenderen botermals zijn. Je zal geen andere hummus meer eten.
Voeg eens enkele ijsblokjes toe ipv water tijdens het blenderen: je zal zien dat dit nog voor extra romigheid zorgt. En best of all: niets is lekkerder dan zelfgemaakte hummus met daarop een royale portie dukkah!

Wat hebben we nodig:

  • 1 blik kikkererwten van 400 gr inhoud, uitgelekt
  • 70 gr tahini (sesampasta)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 70 ml vers citroensap (1 grote citroen)
  • snuif zout
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 2 ijsblokken
  • 40 gr bruine amandelen
  • 40 gr walnoten
  • 40 gr gepelde pistachenoten (ongezouten)
  • 40 gr sesamzaad
  • 7 gr venkelzaad
  • 1 snuif gemalen komijn
  • 1 snuif gemalen koriander
  • snuifje cayenne
  • 1 snuif zout
  • extra olijfolie

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de kikkererwten in een kookpot en zet ze onder water. Breng de kikkererwten aan de kook en laat ze daarna 20 min op een medium vuur koken.
  • Spoel de kikkererwten en doe ze in een kom met koud water.
  • Haal je handen meerdere keren door de kikkererwten en "wrijf" de kikkererwten tussen je handen. Op die manier gaan de velletjes bovendrijven en kan je ze makkelijk verwijderen.
  • Giet de kikkererwten af en doe ze in de keukenrobot.
  • Voeg de tahini, olijfolie, het citroensap, een snuif zout en de geperste knoflook toe.
  • Cutter alles glad gedurende 2.5 min op hoge snelheid.
  • Met een rubberen spatel duw je opgespatte hummus terug naar beneden.
  • Voeg de ijsblokjes toe en cutter nogmaals 2.5 min op hoge snelheid.
  • Je hummus is nu superglad en klaar. 
  • Schep de hummus over in een diep bord en maak er een gootje in met de achterkant van een lepel. Hier giet je straks een straaltje olijfolie in en strooi je de dukkah erover.
  • Dek de hummus af met plastic folie en laat hem een uurtje trekken in de koelkast.
  • Om de dukkah te maken, gaan we eerst de amandelen droog roosteren met de walnoten in een pannetje op een medium vuur. Van zodra de noten lekker ruiken, haal je ze van het vuur en laat je ze afkoelen. Rooster nu in hetzelfde pannetje de sesamzaadjes tot ze lichtjes gekleurd zijn.
  • Maak de keukenrobot schoon en doe er de amandelen, walnoten, pistachenoten en het sesamzaad in.
  • Voeg alle kruiden toe en cutter de dukkah met de pulseerknop. Hij hoeft niet heel fijn te zijn, het is lekkerder als er nog wat stukjes noot tussen zitten.
  • Haal de hummus uit de koelkast.
  • Giet wat extra olijfolie in het gootje dat je eerder maakte en strooi er de dukkah over.
  • Serveer met rauwkost en/of platbrood.

TIP:

Dukkah kan je ook serveren in een schaaltje, met daarnaast een schaaltje olijfolie. Dip je platbrood eerst in de olijfolie en daarna in de dukkah. Heerlijk!
Gebruik de noten die je hebt, er zijn zoveel mogelijkheden. Het is altijd fijn om noten eerst droog te roosteren, zo krijgen ze nog meer smaak.
Ik heb deze hummus geserveerd met zelfgemaakt naanbrood (deze keer heb ik de nigellezaadjes weggelaten).

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties