Pasta met kabeljauw en kerstomaat

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een combinatie die ik nog niet eerder gegeten had: pasta met kabeljauw. Geen idee waarom eigenlijk, want het is behoorlijk lekker. Zijn we te gewend aan onze Belgische aardappelen met vis, waardoor we de Italiaanse versie niet genoeg omarmen? 
Als het aan mij ligt, mag er wel zeker 5x per week pasta op tafel komen. Ik krijg er nooit genoeg van.

Wat hebben we nodig:

  • pasta voor 2 personen
  • 2 trosjes cherry tomaatjes
  • olijfolie
  • 300 gr kabeljauw, in stukjes gesneden en droog gedept
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 250 gr donkere snoeptomaatjes, gehalveerd
  • 1 koffielepel oregano
  • 50 ml witte wijn
  • verse basilicum 

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en breng die aan de kook.
  • Voeg de pasta toe en laat hem 3 min minder garen dan wat de verpakking zegt. Hou een kopje pastakookvocht apart.
  • Hou de trosjes cherry tomaatjes intact. Besprenkel ze met olijfolie, kruid ze met peper en zout.
  • Zet de tomaatjes op een bakplaatje onder een hete grill tot ze openbarsten. Hou ze warm.
  • In een diepe hapjespan verwarm je een bodempje olijfolie.
  • Kruid de stukjes kabeljauw en bak ze kort in de olie, aan beide zijden, tot ze wat kleur gekregen hebben. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
  • In dezelfde pan fruit je de uisnippertjes glazig.
  • Voeg de halve tomaatjes toe en laat ze 3 min mee garen. Het is niet de bedoeling dat ze helemaal uit elkaar vallen.
  • Kruid met oregano, peper en zout.
  • Blus de tomaatjes met de witte wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Voeg de pasta en het kopje pastakookvocht toe en meng alles goed onder elkaar.
  • Leg de stukjes kabeljauw in de pan en meng ze voorzichtig door de pasta.
  • Scheur een 10-tal basilicumblaadjes boven de pasta en meng een laatste maal.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe borden en werk af met nog wat extra olijfolie en basilicum. Leg op elke portie pasta een trosje cherry tomaatjes.

TIP:

Je kan om het even welke stevige, witte vis gebruiken.
Het toevoegen van pastakookvocht aan de pan, helpt om de saus te maken. De zetmelen in het water zullen de saus binden en je hebt het vocht ook nodig om de pasta nog even verder te laten garen.


Reacties