Okroshka, Russische koude soep
Foto Cathy Van de Moortele |
In Spanje eten ze gazpacho, groen of rood. In Rusland houden ze dan meer van okroshka (of akroshka), een witte soep die koud gegeten wordt, net als de Spaanse variant. Ik leerde deze soep op mijn werk kennen, van mijn Armeense collega. Er zijn blijkbaar evenveel versies van okroshka als dat er Russische families zijn. Dit is mijn versie.
Wat hebben we nodig:
- 250 gr Griekse, volle yoghurt
- 250 ml (spuit)water
- snuifje zout
- 1 bundel radijsjes, schoongemaakt
- 100 gr komkommer, gewassen
- pijpajuintjes, groen loof
- een handvol verse dille, gesnipperd
- ijsblokken
Hoe gaan we te werk:
- Meng de yoghurt met het water in een kom. Kruid met zout.
- Snij de radijsjes in plakjes en daarna in blokjes. Voeg ze toe aan de yoghurt.
- Snij de komkommer in dunne plakken, daarna in repen, daarna in blokjes. Voeg ze toe aan de yoghurt.
- Snij fijne ringetjes van het groene loof en doe ze bij de rest.
- Werk af met rijkelijk veel dille.
- Zet de akroshka minstens een uurtje in de koelkast.
- Vul enkele glazen met ijsblokken en okroshka.
TIP:
Deze soep is heel verfrissend. Drink ze op een zomerse dag.
Vervang de dille door fijngesnipperde munt voor een ander smaakje.
Je kan de komkommer ook schillen als je dat liever hebt.
Voeg eens wat citroenzeste toe aan de soep.
Vervang de yoghurt door kefir.
In bepaalde regio's voegen ze ook blokjes gekookte, koude aardappel toe aan de soep. Of ze geven er gefrituurde aardappeltjes bij, die ze dan in de soep dopen en samen met de groentjes eten.
Reacties