Spaghetti al pomodoro

 

Foto Cathy Van de Moortele

Heel eenvoudig, maar net lekker genoeg om op je weekmenu te zetten, onder het mom van: minstens 1x per week vegetarisch te eten. Er zitten extra kerstomaten in deze spaghetti met tomatensaus en als je die tomatensaus vers maakt? Je hoort mij niet klagen.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 5 rijpe tomaten, in stukken gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree van een goed merk
  • 2 takjes verse basilicum
  • 1 teen knoflook, ongepeld en geplet
  • spaghetti voor 2 personen
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • zout
  • witte peper
  • enkele basilicumblaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe wat olijfolie in een pot en doe er de tomaten in. Breng ze aan de kook en laat ze daarna op een zacht vuur helemaal wegsmelten.
  • Mix de tomaten helemaal glad en voeg de tomatenpuree toe. Mix nogmaals.
  • Dit is de basis voor je tomatensaus.
  • Doe wat olijfolie in een diepe hapjespan en giet er de tomatensaus in.
  • Ondertussen breng je een grote pot met gezouten water aan de kook.
  • Leg de basilicum en knoflook in de tomatensaus. Kruid nog niet, want we gaan de saus reduceren tot we maar de helft meer over hebben.
  • Doe de pasta in het water en kook hem tot hij bijna gaar is.
  • Zet een klein (gietijzeren) pannetje op het vuur en laat het heel warm worden.
  • Voeg een klein scheutje olijfolie toe en leg de tomaatjes in de pan, met de snijkant naar beneden.
  • Draai de tomaatjes niet om, maar laat ze mooi kleuren, tot ze zelfs een klein zwart randje vertonen. Haal de tomaatjes uit de pan.
  • Gooi de basilicum en knoflook weg.
  • Breng de al dente pasta over in de pan met de tomatensaus en voeg 3/4 van de kerstomaatjes toe. De rest hou je voor de afwerking.
  • Kruid met zout en witte peper.
  • Voeg een pollepel pastakookvocht toe en laat de pasta verder garen in de tomatensaus.
  • Voeg extra pastakookvocht toe wanneer de saus te droog wordt.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe kommen.
  • Werk af met gesnipperde basilicum en de overgebleven geroosterde kerstomaatjes.

TIP:

Wanneer ik heel veel tomaten over heb, maak ik altijd tomatensaus. Na het mixen kook ik de saus nog even op en giet ze dan bloedheet in glazen flesjes, die ik onmiddellijk sluit. Draai de flesjes op hun kop en laat ze zo afkoelen. Bewaar koel.


Reacties