Appeltaart

Foto Cathy Van de Moortele

Iedereen moet ooit eens een appeltaart gemaakt hebben. Klassiek, lekker, niet moeilijk. Mijn appeltaart van vandaag kreeg het gezelschap van enkele peren, omdat ik net niet genoeg appelen had. Je zou natuurlijk enkele appeltjes kunnen gaan kopen, maar omdat het ondertussen al behoorlijk donker was, zou ik geen winkel meer open vinden. Peren dus. Bij de appelen. En daar is niets mis mee.

Wat hebben we nodig:

  • 4 appels, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 2 peren, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • het sap van 1 citroen (hou de zeste apart)
  • 3 eieren
  • 150 gr kristalsuiker
  • 60 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 150 gr bloem
  • snuifje zout
  • 10 gr bakpoeder
  • 150 ml melk
  • enkele druppels vanille essence

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bekleed een grote springvorm (28cm diameter) met bakpapier en vet de zijkanten en bodem lichtjes in met wat boter.
  • Snij de appelen en de peren in 4. Snij ze daarna in dunne plakjes en doe ze in een grote kom.
  • Besprenkel het fruit met het citroensap en hussel alles voorzichtig door elkaar.
  • Klop de eieren goed los met de draadklopper in de Kenwood.
  • Voeg de suiker toe en klop alles goed los tot een dikke massa ontstaat.
  • Giet de boter in een straaltje bij de eieren en laat alles mooi samenkomen.
  • Zeef de bloem met het zout en bakpoeder in een kom.
  • Voeg de helft van de bloem en de helft van de melk toe aan het beslag en klop op.
  • Voeg de rest van de bloem en de rest van de melk toe aan het beslag en doe er ook de vanille bij.
  • Klop een laatste maal door elkaar.
  • Giet het redelijk dikke beslag over het fruit en schep alles voorzichtig door elkaar met een spatel.
  • Schep 1/3 van deze vulling in de springvorm en druk aan met een spatel.
  • Doe opnieuw een deel van de vulling in de vorm en verspreid de vulling goed. Druk aan met een spatel.
  • Doe de rest van de vulling in de vorm en druk aan.
  • Bak de taart 1u op 180°C.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm op een rooster. Zet de taart daarna minstens 2u in de koelkast om op te stijven.
  • Haal de taart minstens 30 min voor het serveren uit de koeling.
  • Maak de randen van de taart los van de vorm, met een klein spateltje.
  • Verwijder de rand van de springvorm.
  • Zet een groot bord op de taart en draai ze om.
  • Verwijder de onderkant van de springvorm alsook het bakpapier.
  • Zet een tweede bord op de taart en draai ze weer om, zodat ze nu weer met de appeltjes naar boven ligt.
  • Snij de taart in 2, draai ze 45° en snij opnieuw in 2. Snij nu elk stuk in 2. Zo heb je mooi gelijke stukken.
  • Bestuif de taart met wat kaneel of bloemsuiker als je dat lekker vindt.

TIP:

Je kan ook wat kaneel in het beslag doen, maar mijn ervaring leert me, dat niet iedereen van kaneel houdt.
Je moet ongeveer 1.4 kg fruit hebben, afgewogen voor het schillen.



Reacties