Uiendip
Foto Cathy Van de Moortele |
Deze keer een recept zonder afgewogen ingrediënten: uiendip. De verse kaas maak je makkelijk zelf (of je gebruikt je favoriete roomkaas), de uien laat je langzaam garen zodat ze zoveel mogelijk smaak krijgen. Welke chips zou jij er bij serveren?
Wat hebben we nodig:
- 500 gr Griekse, volle yoghurt
- olijfolie
- 2 uien, gepeld
- 1 rode ui, gepeld
- 1 sjalot, gepeld
- enkele takjes jonge thijm, gerist
- uienpoeder
- lookpoeder
- peper
- zout
- verse bieslook, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Ik gebruik zelf mijn Lékué kaasmaker om deze verse kaas te maken.
- Indien je gebruik maakt van de Lékué kaasmaker: schep de yoghurt in het zeefje van de kaasmaker en zet het deksel er op. Zet de yoghurt zo enkele dagen weg in de koelkast. Hoe langer de yoghurt blijft staan, hoe vaster hij wordt. In het onderste kommetje zal je de wei vinden, dat is het bijproduct dat je overhoudt van de yoghurt. Gebruik die ipv water bij het brood bakken of drink het op, want het zit vol probiotica.
- Schep de roomkaas uit het mandje. Klaar!
- Zet een grote pan op het vuur en laat er wat olijfolie warm in worden.
- Snipper de uien, rode ui en sjalot fijn en doe ze in de pan.
- Kruid met wat zout en de thijmblaadjes.
- Laat de uien op medium vuur zachtjes garen en lichtjes kleuren. Reken hier zo'n 25 min voor.
- Schep af en toe om.
- Laat de uien afkoelen en roer ze daarna door de roomkaas.
- Kruid de roomkaas met uienpoeder, lookpoeder, peper, zout en verse bieslook.
TIP:
Ik hou ervan om deze dip te serveren met bugles, tortillachips of crackers. Maar ook op toast is deze dip heerlijk als broodbeleg. Of wat dacht je ervan om een ovengebakken aardappel open te snijden en er wat van deze dip op te serveren?
Reacties