Gnocchi uit Rome
Foto Cathy Van de Moortele |
We hebben al aardappelgnocchi en ricotta gnocchi gemaakt, maar wat dacht je van deze? Wat een schitterend bijgerecht! Deze gnocchi komen uit de regio van Rome en het doet een beetje denken aan polenta. Je gebruikt semola, dezelfde bloem die je nodig hebt om verse pasta te maken. De semola wordt door warme melk geroerd en nadien duw je rondjes uit, die nog even de oven in moeten. Dat krokante kaaskorstje op de gnocchi...hmhmhmm...
Wat hebben we nodig:
- 500 ml volle melk
- 25 gr boerenboter
- snuifje zout
- snuifje nootmuskaat
- 125 gr semola de Cecco
- 1 eierdooier
- 25 gr Parmezaanse kaas, fijngeraspt
- extra boter
- enkele verse salieblaadjes, gescheurd in kleine stukjes
Hoe gaan we te werk:
- Doe de melk met de boter in een steelpannetje. Kruid met zout en een beetje nootmuskaat.
- Verwarm de melk tot hij heel lichtjes begint te brobbelen (de melk mag niet koken).
- Giet de semola geleidelijk aan bij de melk en roer goed met een garde zodat je geen klontertjes hebt.
- Als je niet meer kan roeren met een garde, dan neem je een houten lepel. Blijf nog even doorroeren zodat de semola kan garen.
- Zet de pan van het vuur en klop nog even goed door.
- Klop de eierdooier door de massa en roer er de kaas door.
- Bekleed een klein bakplaatje met plasticfolie.
- Stort de massa uit op het bakplaatje, bedek met nog een vel folie en effen het oppervlak.
- Zet de bakplaat 30 min in de koelkast.
- Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
- Neem een vuurvaste, ronde schotel en vet die in.
- Verwijder de folie en steek rondjes uit.
- Leg de rondjes in de schotel en laat ze mekaar een beetje overlappen.
- Restanten van het deeg kneed je weer samen met licht bevochtigde handen. Steek de laatste cirkels uit en leg die in het midden.
- Smelt wat boter in een klein pannetje en leg er de gesnipperde salie in.
- Strijk elke cirkel in met wat salieboter.
- Bestrooi alle cirkels met extra Parmezaanse kaas.
- Zet de schotel 20 min in de oven en daarna nog even onder de grill, zodat de bovenkant mooi gekleurd en krokant is.
TIP:
Je kan dit gerecht perfect op voorhand klaar maken en dan op het moment dat je wilt serveren, de schotel in de oven opwarmen en afgrillen.
Reacties