Kaneelbrood

 

Foto Cathy Van de Moortele

Eén van mijn favoriete toastbroden: kaneelbrood. Heerlijk is dat! Niet overdadig zoet en net genoeg kaneel om het yummy te maken. Ik heb deze keer een Japans melkbrood recept gemaakt, waarin je eerst een soort roux (tangzhong) maakt van warme melk en bloem. Het zorgt voor een heel zacht en fluffy brood. Het deeg heb ik uitgerold en besmeerd met boter, vooraleer ik er kaneelsuiker over gestrooid heb. Je kiest zelf hoeveel kaneelsuiker je wilt gebruiken. Voor mij is dit meer als voldoende. Voor de die hards: maak er kaneelboter bij, zodat je het brood na het toasten rijkelijk kan besmeren met deze lekkernij!

Wat hebben we nodig:

  • 60 gr water
  • 25 gr bloem
  • 1 ei
  • 120 ml melk
  • 30 gr boter
  • 30 gr suiker
  • 20 gr verse gist
  • 300 gr witte broodbloem
  • 5 gr zout
  • boerenboter, op kamertemperatuur
  • kaneelsuiker
  • 1 ei, glad gemixt met de staafmixer

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water met de bloem in een klein pannetje en verwarm het op het fornuis.
  • Roer goed met een garde tot een roux.
  • Laat de roux afkoelen en klop er het ei onder.
  • Verwarm de melk met de boter en de suiker in de microgolf en laat hem daarna afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe deze vloeistof in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
  • Voeg de roux toe en meng goed met een garde.
  • Stort de bloem op het vocht en strooi er het zout over.
  • Laat de Kenwood het deeg 11 min kneden met de K-klopper (er is te weinig deeg om de deeghaak te gebruiken en het deeg is ook te plakkerig voor de deeghaak).
  • Bestuif het deeg lichtjes met wat bloem en bol het op.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 1u rusten.
  • Bestuif je werkblad lichtjes met bloem.
  • Laat het deeg uit de kom vallen op het werkblad en bestuif ook de bovenzijde lichtjes met bloem.
  • Ontgas het deeg door er met je hand op te kloppen en laat het 10 min rusten.
  • Rol het deeg nu uit tot een rechthoek.
  • Vet een rechthoekige vorm in met wat boter.
  • Besmeer het deeg rijkelijk met boter en bestrooi het met kaneelsuiker. Laat de korte rand van het deeg aan de rechterkant 1cm vrij.
  • Rol het deeg strak op, van de linker korte kant naar de rechter korte kant.
  • Sluit de naad door het deeg aan elkaar vast te knijpen en leg het in de vorm, met de naad naar beneden.
  • Dek af met een handdoek. Laat het brood nog eens 1u rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrijk het brood met het gemixte ei. Je hebt allicht niet het volledige ei nodig.
  • Bak het brood 35 min of tot het mooi gekleurd is en het heerlijk gaat ruiken in je keuken.
  • Ontvorm het brood NIET tot het volledig afgekoeld is. Zet de vorm op een rooster om af te koelen.
  • Draai de vorm om, zodat het brood er mooi kan uitvallen.
  • Snij het brood in dikke plakken en toast ze.

TIP:

Met wat boerenboter die op kamertemperatuur is, met kaneel en besmeer hier je toast mee.
Door het ei glad te mixen, heb je een heel gelijkmatige dorure en zal je geen strepen of druipers ei krijgen op je brood.

Reacties