Lamsschouder

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ook al zijn we maar met 2 hier thuis om te eten, ik besloot toch om een lamsschouder klaar te maken. Het regent pijpenstelen, de straten lopen onder in Wallonië, de schade is enorm. Ik heb zin in troostvoer en wat is nu warmer dan een slowcooker gerecht?
Zo gezegd, zo gedaan: de slowcooker van boven gehaald en een lamsschouder gekocht. Ik had nog 1/4 knolselder in de koelkast en het leek me wel een goed idee die er bij te garen. Misschien ga ik de lamsschouder zo zacht laten worden als pulled pork en hem dan serveren op platbrood, met ingelegde uien, tomaat, lekker sausje... Wat denken jullie?

Wat hebben we nodig:

  • 1 lamsschouder (ongeveer 1.3 kg)
  • peper van de molen
  • zout
  • lahmacun kruiden (Turkse winkel)
  • olijfolie
  • 2 uien, gepeld en in 4 gesneden
  • 2 rode uien, gepeld en in 4 gesneden
  • 4 tenen knoflook, niet gepeld
  • 1/4 knolselder, geschild en in blokjes gesneden
  • 2 gedroogde paprika's (Turkse winkel)
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 kaneelstokken
  • water, heet
  • olijfolie
  • 1 grote ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 stelen groene selder, schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden
  • 3 wortels, geschraapt en in kleine blokjes gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree van Mutti of Bomba
  • 50 ml rode wijn
  • 800 ml bouillon van het vlees
  • platte peterselie

Hoe gaan we te werk:

  • Droog de lamsschouder met keukenpapier.
  • Wrijf de lamsschouder in met peper, zout en lahmacun kruiden aan alle zijden.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een gietijzeren pan.
  • Bak het vlees mooi bruin aan alle zijden. Het hoeft niet te garen, alleen mooi te korsten.
  • Leg het aangebraden vlees in de slowcooker en doe er de uien, rode uien, knoflook, knolselder, gedroogde paprika's, laurier en kaneel bij.
  • Giet heet water in de slowcooker tot halverwege het vlees.
  • Sluit de slowcooker en laat het vlees minstens 6u garen, of tot het helemaal uit elkaar valt.
  • Trek het vlees uit elkaar nadat het een beetje afgekoeld is.
  • Zeef de bouillon en gooi de groentjes weg (die hebben hun dienst gedaan). 
  • In een grote, zware pot, laat je wat olijfolie opwarmen.
  • Fruit de uien aan tot ze wat zachter zijn.
  • Voeg de selder en wortel toe en laat die samen met de uien mooi zacht worden zonder te donker te worden. Ze mogen wel een beetje kleur krijgen.
  • Kruid met peper en zout.
  • Roer de tomatenpuree door de groentjes en laat die even mee bakken.
  • Blus met rode wijn en laat die praktisch uitkoken.
  • Giet de warme bouillon in de pot en leg er het vlees in.
  • Warm nog eens goed door.
  • Werk af met flink wat vers gesnipperde bladpeterselie.

TIP:

Heb je geen slowcooker? Gaar het vlees dan in een oven van 230°C. Dek de schaal af met aluminiumfolie, zodat het vlees mooi sappig blijft. Je hoeft het niet op voorhand aan te braden als je daar geen zin in hebt, maar het geeft wel extra smaak als je dat wel doet. Reken ook hier minimum 6u.
Ik heb verse pasta geserveerd bij deze lamsbout. Kook de pasta bijna gaar en laat hem nog even verder garen in de saus met het vlees. Voeg een pollepel pastakookvocht bij het vlees, zodat omscheppen makkelijker gaat en de saus wat binding krijgt door het zetmeel in het pastakookvocht.
Ook lekker met aardappelen. Kook de aardappelen voor de helft gaar en laat ze verder garen in de saus, voor je het vlees toevoegt.

Foto Cathy Van de Moortele



Reacties