Freekeh salade

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een echte superfood salade. Freekeh wordt geoogst als jonge, groene tarwe. Doordat de freekeh geroosterd wordt, krijg je een nootachtige smaak. Freekeh bevat extra vezels en eiwitten, iets wat je minder hebt in rijst bijvoorbeeld. Een product om af en toe op je menu te zetten. Je eet freekeh warm of koud en deze tarwe blijft altijd een beetje bite houden. Ga jij het proberen?

Wat hebben we nodig:

  • 125 gr freekeh
  • olijfolie
  • zout
  • 1 preiwit, schoongemaakt en in halve ringetjes gesneden
  • 1 wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 10 gepelde pistachenoten, geroosterd in een droog pannetje
  • 1 eetlepel gedroogde veenbessen (of rozijnen), geweekt in heet water
  • platte peterselie, gesnipperd
  • peper van de molen

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de freekeh in een steelpan en giet er dubbel zoveel water bij.
  • Doe een scheutje olijfolie en een snuifje zout bij de freekeh en breng hem aan de kook.
  • Kook de freekeh 15 min op een medium vuur en voeg er daarna de prei en wortel aan toe.
  • Kook nog 5 min en giet de freekeh af.
  • Laat de freekeh afkoelen.
  • Hak de pistachenootjes en laat de veenbessen uitlekken.
  • Voeg de nootjes, veenbessen en peterselie toe aan de freekeh.
  • Werk af met een draai van de pepermolen en nog wat extra olijfolie.

TIP:

Ottolenghi is grote fan van freekeh. 
Vind je geen freekeh? Maak deze salade dan met bulgur of met gewone tarwe.
Snij een halve krokante appel in fijne blokjes en meng die onder de salade.


Reacties