Calzone

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een gevulde pizza: de calzone! Traditioneel gevuld met ricotta, flinterdunne reepjes salami, blokjes mozzarella en gescheurde basilicum. De pizza wordt toegevouwen en daarna besmeerd met een laagje tomatensaus. Als je nog wat mozzarella over hebt, kan je die bovenop de calzone leggen voor je hem afwerkt met wat geraspte pecorino. Heerlijk!

Wat hebben we nodig:

  • 1 bal pizzadeeg, op kamertemperatuur
  • 1/2 bakje ricotta, uitgelekt
  • peper van de molen
  • enkele plakjes flinterdun gesneden (venkel)salami, in reepjes gesneden
  • 1 bol mozzarella, uitgelekt, gedroogd en in blokjes gesneden
  • enkele blaadjes basilicum, gescheurd
  • 2 eetlepels tomatensaus of pizzasaus
  • olijfolie
  • pecorino romano, vers geraspt

Hoe gaan we te werk:

  • Zorg dat het pizzadeeg enkele uren op kamertemperatuur kan bekomen, voor je de calzone wilt maken.
  • Leg je pizzasteen in de oven en zet de oven aan op de hoogste temperatuur. Heb je een pizzastand op je oven? Gebruik die. 
  • Strooi flink wat bloem op je werkblad en leg er je pizzadeeg omgekeerd op. Bestuif de bovenkant ook met bloem en druk de pizza uit tot een cirkel.
  • Voor een calzone moet je zorgen, dat het midden van het deeg iets dikker blijft dan de buitenste randen, zodat hij de vulling kan dragen. Door de pizza dubbel te vouwen, zullen de iets dunnere randen de dikte krijgen van het midden.
  • Veeg de meeste bloem weg van je werkblad en klop overtollige bloem van je deeg. Zorg voor een dun laagje bloem op je werkblad en leg daar het deeg op.
  • Verdeel je pizzadeeg virtueel in twee en beleg enkel de onderste helft.
  • Besmeer die helft met ricotta en kruid met peper. 
  • Verdeel de venkelsalami over de ricotta en strooi er bijna alle mozzarellablokjes over. Hou nog wat mozzarella over voor de bovenkant.
  • Leg enkele basilicumblaadjes tussen de ingrediënten van de vulling.
  • Vouw het deeg dicht, zodat je een halve cirkel krijgt. Beweeg het deeg even over en weer, zodat je zeker bent dat het niet vastkleeft aan je werkblad.
  • Met de zijkant van je handen sla je de randjes van het deeg op elkaar.
  • Draai de pizza om en sla ook de randjes van de andere kant op elkaar. Flip hem weer.
  • Maak een paar sleufjes in de bovenkant, zodat de stoom straks weg kan.
  • Besmeer de bovenkant van de calzone met een dun laagje pizzasaus. Je mag mooi tot aan de randjes gaan, zodat de korst niet verbrandt.
  • Strooi de rest van de mozzarella over de saus en strooi er ook wat vers geraspte pecorino over.
  • Gebruik je metalen deegschraper om even onder randjes van je calzone te gaan, rondomrond, zodat je zeker bent dat hij niet aan je werkblad kleeft. Kleeft hij wel, strooi dan een klein beetje bloem onder je calzone en maak opnieuw los met de deegschraper.
  • Neem je pizzaschep en transfereer de calzone op de pizzaschep. Dit proces moet snel gebeuren, zodat de pizza niet blijft kleven aan de schep.
  • Schuif de calzone in de hete oven en bak hem ongeveer 7 min op 260°C.
  • Haal de pizza uit de oven en laat hem even afkoelen voor je hem aansnijdt.
  • Werk af met een drizzle olijfolie, extra pecorino en enkele blaadjes basilicum.

TIP:

Als je graag zelf pizza maakt, is het handig om niet alleen een pizzasteen, maar ook een pizzaschep en een pizzames in huis te halen.
Ik maak een volledig recept pizzadeeg en vries de ballen dan in. De avond voor ik pizza wil bakken, haal ik het benodigde deeg uit de vriezer en laat dat traag ontdooien in de koelkast. Leg het deeg daarna toch zeker 5u op kamertemperatuur voor je de pizza maakt.




Reacties