Vegan Oreo chocolade cheesecake

Foto Cathy Van de Moortele

Voor de chocolade liefhebber: vegan Oreo chocolade cheesecake. Begin er tijdig aan, want de taart moet een nachtje in de vriezer. Deze taart maak je met silken tofu. Pas op dat je niet de gewone tofu neemt, deze silken tofu is noodzakelijk om dit dessert te kunnen maken. Je haalt het dessert 10 min op voorhand uit de vriezer als je het bevroren wilt eten (maar ik vind het minder smaak hebben als je het bevroren eet). Hoeft het niet bevroren te zijn, haal het dan 30 min op voorhand uit de vriezer (aanrader!).

Wat hebben we nodig:

  • 200 gr Oreo (crumbles)
  • 50 gr blanke hazelnoten
  • 65 vegan boter, gesmolten
  • 300 gr vegan fondant chocolade, fijngehakt
  • 70 gr ontgeurde kokosolie
  • 300 gr silken tofu, uitgelekt
  • 200 gr sojamelk, ongezoet
  • 20 gr pure cacao
  • 60 gr bloemsuiker
  • sap van 1/4 citroen
  • 40 gr smeuïge vegan notenboter (ik heb 100% amandelboter gekozen)
  • 70 gr kokosolie
  • 150 gr bloemsuiker
  • merg van 1/2 vanillestok
  • 300 gr silken tofu, uitgelekt
  • 1 brikje Suziwan kokosmelk voor desserts
  • pure cacao

Hoe gaan we te werk:

  • Neem een vierkante bakvorm van 20x20cm, vet hem in met bakspray en bekleed hem met bakpapier, dat je laat overhangen aan twee zijden. Vet ook het bakpapier in.
  • Doe de Oreo (crumbles) in de keukenrobot en cutter ze fijn.
  • Voeg de hazelnoten toe en cutter nogmaals tot alles fijn is.
  • Giet de gesmolten vegan boter bij de kruimels en cutter nogmaals.
  • Stort deze koekjesmassa in de vorm en druk goed aan met een spatel. 
  • Zorg dat het oppervlak mooi effen is.
  • Zet de vorm 15 min in de vriezer.
  • Ondertussen maak je de vulling: Doe de chocolade met de kokosolie in een hoog pannetje en laat alles samen smelten op een zacht vuurtje. 
  • Doe de uitgelekte tofu met de sojamelk, cacao, bloemsuiker en het citroensap in de keukenrobot. Cutter alles samen.
  • Giet de gesmolten chocolade bij de tofu en mix nogmaals tot een gladde, dikke, glanzende massa.
  • Giet deze massa op de inmiddels opgesteven bodem en zet de vorm zeker een uur in de vriezer.
  • Maak nu de tweede vulling: Smelt de amandelkaas met de kokosolie op een laag vuur tot het een mooie, homogene massa wordt.
  • Cutter deze massa met de bloemsuiker, het vanillemerg de silken tofu en de kokosmelk.
  • Giet opnieuw over de chocoladevulling en zet de cheesecake nu zeker een nachtje in de vriezer.
  • Haal de cheesecake 10 min op voorhand uit de vriezer.
  • Bestuif met pure cacao.
  • Snij de cheesecake in vierkanten met een warm mes en serveer.

TIP:

Je kan de cheesecake daags nadien nog afwerken met nog een laagje gesmolten chocolade, maar ik vond deze drie lagen in de cake al meer dan voldoende.
Ik hou absoluut niet van tofu, niet van sojamelk of sojabonen. Maar silken tofu, verwerkt in een dessert, vind ik wel heel erg lekker. Het is romig, het is zacht, het is... yummy! Laat je dus niet ontmoedigen als je geen tofu-lover bent.
Heb je thuis een silicone vorm met verschillende vakjes? Dan kan je daar de cheesecake in maken, zo heb je geen geknoei achteraf met snijden.

Reacties