Suikertaart

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een beetje te vergelijken met een flantaart, maar dan zonder eieren. De vla wordt gebonden met maïzena en daarna gebakken. Laat de suikertaart volledig afkoelen in de koelkast, zodat hij mooi kan opstijven.

Wat hebben we nodig:

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 220 gr fijne griessuiker
  • 40 gr maïzena
  • 480 ml verse melk (of volle melk)
  • 100 gr boter, in blokjes gesneden
  • het merg van 1 vanillestok
  • kaneel, nootmuskaat

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Neem een taartvorm waarin het kruimeldeeg past en je nog een mooie opstaande rand hebt. 
  • Leg het kruimeldeeg met het bijhorende bakpapier in de vorm en zet hem in de koelkast tot de oven op temperatuur is.
  • Bekleed het kruimeldeeg met aluminiumfolie en leg er bakparels op, zodat je de vorm kan blind bakken.
  • Zet de taartvorm 20 min onderaan in de oven op 230°C.
  • Verwijder het aluminiumfolie met de bakparels, verminder de temperatuur naar 190°C en bak de taartvorm nog 6 min.
  • Ondertussen meng je de suiker met de maïzena in een steelpannetje.
  • Giet de melk over de suiker en breng aan de kook tot er bellen op de vla komen.
  • Zet de pan van het vuur en roer er de boter onder.
  • Klop het vanillemerg door de vla en giet de vla in de gebakken taartvorm.
  • Schuif de taart weer in de oven, bestuif hem met kaneel en/of nootmuskaat en bak hem nog 20 min.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster.
  • Zet de taart minstens 4u in de koelkast om volledig op te stijven.

TIP:

Bewaar de taart in de koelkast, zo blijft ze zeker een week goed.
Je kan ook nog wat extra suiker op de taart strooien (bv kaneelsuiker ipv enkel kaneel) voor een krokante toplaag.


Reacties