Quiche met geroosterde groentjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had - met een recept voor ogen - twee vellen kruimeldeeg gekocht. Helaas wist ik niet meer welk recept ik er precies wou mee maken. Het kruimeldeeg liep tegen de vervaldatum aan en ik besloot om met het eerste vel een suikertaart te maken en het tweede vel werd vandaag de bodem voor deze quiche. Door de groentjes te roosteren, geef je ze extra smaak. Je kan ook restjes groenten van de dag ervoor gebruiken, zolang de groenten maar niet rauw in de quiche gaan. Varieer in wat je er in doet: het kan alleen maar lekker zijn! Voor mij is dit een prima manier om de laatste groenten uit de koelkast op te gebruiken: 1/2 paprika, 1/2 butternut, enkele verloren kerstomaatjes,... 

Wat hebben we nodig:

  • 1 vel kruimeldeeg
  • 7 groene asperges, uiteinden weggesneden
  • 1 rode ui, gepeld en in 4 gesneden
  • 1/2 rode paprika, in reepjes gesneden
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1/2 butternut, geschild en in blokjes gesneden
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • 5 eieren
  • 200 ml volle melk
  • 100 ml slagroom
  • 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 30 gr (witte) cheddar, geraspt
  • 1/2 chilipepertje, ontpit en in reepjes gesneden
  • verse bladpeterselie, gesnipperd
  • enkele chilivlokjes
  • 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een quichevorm klaar.
  • Haal het kruimeldeeg uit de koelkast en laat het deeg even bekomen.
  • Leg het deeg met het bakpapier (knip de randen bij, zodat die niet verbranden) in de quichevorm.
  • Bekleed het deeg met een dik vel aluminiumfolie en leg er bakparels op.
  • Bak de bodem 25 min blind voor. Verwijder de folie met de bakparels en bak nog 6 min of tot de bodem mooi gekleurd is.
  • Laat de bodem afkoelen op een rooster.
  • Op een bakplaat leg je de asperges (in stukken gesneden), rode uipartjes, reepjes paprika, halve tomaatjes en blokjes butternut.
  • Besprenkel de groentjes royaal met olijfolie en kruid met peper en zout.
  • Rooster de groenten 30 min of tot ze lichtjes beginnen te kleuren. Zorg dat ze elkaar niet teveel raken en dat ze in één laag liggen, anders gaan ze eerder stomen dan roosteren. Neem desnoods 2 bakplaten.
  • Hussel de groentjes door elkaar met een tang. Maak de uipartjes los van elkaar.
  • Breng de groenten over in de voorgebakken vorm.
  • Klop de eieren los in een maatbeker met teutje, en doe er de melk, room en 2 soorten kaas bij.
  • Meng goed.
  • Strooi de reepjes chili, de peterselie, de chilivlokjes en pijpajuintjes in het beslag en klop een laatste maal.
  • Zet de vorm met de quiche op je rooster in de oven en giet het beslag er over. Schuif je rooster voorzichtig in de oven.
  • Bak de quiche zo'n 35 min of tot ze mooi gekleurd is.
  • Serveer de quiche lauwwarm of koud.

TIP:

Bakparels zijn duur. Ik heb een doos met linzen bewaard, die allang over datum waren en dat zijn voortaan mijn bakparels. Je kan ze iedere keer opnieuw gebruiken. 
Deze quiche bevat geen vis of vlees. Er zitten wel voldoende eieren in en er is kaas, melk en room. Eiwitten genoeg dus!

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties