Ricotta gnocchi met salieboter

 

Foto Cathy Van de Moortele

Oooh wat ben ik opgezet met deze zachte kussentjes. Ik eet deze ricotta gnocchi nog liever dan aardappelgnocchi en ze doen het goed goed met tomatensaus, kaassaus, pesto of gewoon, met salieboter. Nu mijn kruidenbak barst van de salie, kon ik niet anders dan dit gerecht te maken.

Wat hebben we nodig:

  • 1 bakje ricotta
  • 15 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper van de molen
  • 40 gr ei
  • 70 - 90 gr bloem
  • 30 gr boerenboter
  • scheutje olijfolie
  • 3-4 salieblaadjes, gesnipperd of in stukjes gescheurd
  • peper van de molen
  • 15 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de ricotta 30 min uitlekken in een zeefje. Gooi het vocht weg en leg de uitgelekte ricotta nog even op keukenpapier om het laatste vocht eruit te halen. Je moet netto 170 gr ricotta overhouden.
  • Meng de ricotta met de Parmezaanse kaas, een draai van de pepermolen, het ei en 70 gr bloem.
  • Plet alles met een rubberen spatel.
  • Bestuif je werkblad met de rest van de bloem en verdeel de vulling in 4 delen.
  • Maak van elk deel een lange worst en steek er stukjes van met een metalen deegsteker (of een mes).
  • Leg de gnocchi op een schaal die je met semolina bestrooid hebt, zodat ze niet blijven kleven.
  • Zet een pot met water op het vuur en breng die aan de kook.
  • Laat de gnocchi voorzichtig in het water zakken.
  • In een diepe hapjespan laat je de boter smelten met de olijfolie.
  • Voeg de salieblaadjes toe aan de boter en voeg dan 1/2 pollepel kookvocht van de gnocchi toe.
  • Eens de gnocchi boven drijven, laat je ze nog 30 sec in het water liggen en daarna breng je ze met een schuimspaan over in de hapjespan.
  • Voeg nog wat extra kookvocht toe aan de pan, zodat je straks een mooi gebonden saus krijgt.
  • Zet de pan van het vuur, kruid met peper van de molen en roer de kaas onder de gnocchi.
  • Je ricotta gnocchi met salieboter zijn klaar om geserveerd te worden.
TIP:

Je kan de gnocchi ook gekookt invriezen: kook de ricotta zoals hierboven beschreven. Laat de ricotta schrikken in ijswater en breng ze daarna over in een kom. Giet een klein scheutje olijfolie over de ricotta en hussel ze door elkaar met je handen, zodat de gnocchi overal een olielaagje krijgen en ze niet gaan kleven in de vriezer. Breng alle gnocchi over in een diepvrieszak, eens ze afgekoeld zijn. Leg de diepvrieszak plat in de vriezer. 

Reacties