Artisjok

Foto Cathy Van de Moortele

Ik kan niet anders dan ze kopen, wanneer ik ze bij mijn lokale groenteboer zie liggen: mooi gesloten, dagverse artisjokken. Zalig! Voorzie één artisjok per persoon want je wil hem echt niet delen. Wanneer je nog nooit artisjok hebt klaargemaakt, kan het een beetje moeilijk lijken of je weet misschien helemaal niet hoe of wat je er moet mee aanvangen. Dat is nu voorbij: je kan vanaf nu gewoon zelf je artisjok klaar maken! Neem geen artisjokken mee waarvan de blaadjes openstaan. De artisjok moet frisgroen zijn en de blaadjes moeten mooi gesloten zijn en geen verkleuringen vertonen. Gebruik de artisjok liefst nog de dag zelf. Als het echt moet, snij dan schuin een stukje van de steel weg en zet de artisjok in een glas water.

Wat hebben we nodig:

  • 1 artisjok
  • 1 citroen
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • zout
  • enkele peperbollen 
  • 1 laurierblad

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de steel weg zover je kan, zodat de artisjok mooi plat rust op je werkblad.
  • Spoel de artisjok onder koud, stromend water zodat de blaadjes zich wat openen.
  • Knip met een schaar de puntige blaadjes weg.
  • Wrijf de artisjok in met een opengesneden citroen en druppel meteen ook wat citroensap op de binnenkant van de artisjok.
  • In het midden stop je tussen de blaadjes een teen knoflook.
  • Zet een pot met water op het fornuis en leg er de uitgeperste citroen in. Kruid met zout, peperbollen en laurier. 
  • Leg de artisjok in het water en breng het water aan de kook.
  • Verminder de warmte en laat de artisjok een uurtje garen op een medium vuur. 
  • Wanneer je een aardappelmesje door het hart steekt, moet dat er heel vlot doorgaan.
  • Verwijder enkele blaadjes van de binnenkant en verwijder het hooi voorzichtig met een lepel. Dat is niet eetbaar, dus dat gooi je weg.
  • Maak je favoriete vinaigrette (mosterd is een must, dragon is ook fijn) en lepel die in de artisjok.
  • Genieten maar!

TIP:

Breek de blaadjes van de artisjok en doop de onderkant in de vinaigrette. Haal de onderkant van de blaadjes langs je tanden en schraap zo het vruchtvlees van de blaadjes. Eens alle blaadjes geplukt zijn, heb je nog het hart over. Dat kan je helemaal opeten. Snij het in stukjes en eet het met de rest van de vinaigrette.

Reacties