Krisprolls

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ze herinneren mij aan mijn studententijd, toen ik op kot zat in Eeklo en heel vaak Krisprolls at, omdat gewoon brood veel te snel oudbakken werd. Ik at Krisprolls tot mijn gehemelte kapot was, zo dol was ik er op. En nu kan ik ze zelf maken! Dit recept is goed voor 10 stuks en ze bewaren heel lang. Ik eet ze graag als ontbijt, maar ook als tussendoortje met wat roomkaas en radijsjes bijvoorbeeld. 
Om de Krisprolls extra smaak te geven, maken we eerst een poolish: bloem, gist en water worden in een kleine hoeveelheid gemengd en krijgt 2u de tijd om te rusten. Deze poolish wordt dan toegevoegd aan de rest van het deeg. Superleuk om te maken en je wordt helemaal blij van het resultaat.

Wat hebben we nodig:

poolish:

  • 60 ml water, lauwwarm
  • 3 gr korrelgist
  • 30 gr witte broodbloem

deeg:

  • 210 ml water, lauwwarm
  • poolish
  • 185 gr witte broodbloem
  • 240 gr semola de cecco
  • 4 gr zout

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in een kommetje en los er de gist in op.
  • Voeg de bloem toe en roer goed met een garde.
  • Sluit het kommetje af met een deksel en laat de poolish 2u op kamertemperatuur staan.
  • Doe het water in de kom van de Kenwood en voeg de poolish toe. Meng met een garde.
  • Doe de bloem en de semola bij het vocht en strooi er het zout op.
  • Laat de Kenwood het deeg kneden met de kneedhaak, tot een mooi samenhangend en homogeen deeg.
  • Leg het deeg in een lichtjes ingevette kom en sluit af met een deksel.
  • Laat het deeg 2u rusten op kamertemperatuur.
  • Weeg het deeg af en deel het in 5 gelijke porties.
  • Bol de deegballetjes op en laat ze 15 min rusten.
  • Druk de balletjes platter en leg ze op bakplaten met bakpapier of een herbruikbaar matje.
  • Dek af met ingevet plastic folie en laat 1u30 rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 200°C.
  • Bak de mooi gerezen Krisprolls 15 min en haal ze dan uit de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 170°C.
  • Halveer alle Krisprolls, zodat je 10 gelijk helften hebt.
  • Leg de broodjes met de snijkant naar boven, weer op de bakplaten en bak ze nu mooi goudbruin en hard gedurende ongeveer 35 min.
  • Laat de broodjes helemaal afkoelen op een rooster en bewaar ze daarna in een luchtdichte doos.

TIP:

De Krisprolls moeten helemaal uitgebakken zijn, of je zal ze niet kunnen bewaren. Zet ze nog even terug in een iets warmere oven als ze nog niet voldoende gekleurd of hard zijn.




Reacties