Brood- en aardappelsalade met chimichurri

Foto Cathy Van de Moortele

Een homp brood die blijft liggen, de laatste rode aardappelen voor ik nieuwe haal, een paar tomaten die net rijp genoeg zijn voor een salade en het restje chimichurri van de BBQ: alles te samen zorgt voor opnieuw een heerlijke maaltijd!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • restant brood, korsten verwijderd en in blokjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • gedroogde oregano
  • 2 grote, rode aardappelen, gewassen, niet geschild
  • 1/2 rode ui, gepeld en in fijne ringen gesneden
  • 2 rijpe tomaten, in hapklare stukken gesneden
  • enkele lepels chimichurri (zie tips)
  • enkele blaadjes verse basilicum, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat flink wat olijfolie goed warm worden in een diepe hapjespan.
  • Doe de blokjes brood in de pan en schud goed op, zodat alle blokjes brood een laagje olijfolie krijgen.
  • Kruid met peper, zout en oregano.
  • Laat de broodblokjes aan alle zijden mooi kleuren, zonder dat ze te donker worden.
  • Laat het brood uitlekken op keukenpapier en doe ze daarna in een grote slakom.
  • Snij de aardappelen in kleine blokjes en doe ze in dezelfde pan. Voeg extra olijfolie toe indien nodig.
  • Kruid met peper en zout.
  • Bak de aardappelblokjes gaar. Schud af en toe goed op.
  • Doe de uiringen bij de croûtons en voeg ook de tomatenblokjes toe.
  • Strooi de gebakken aardappelblokjes over de salade en werk af met enkele lepels chimichurri en verse basilicum.

TIP:

Om de chimichurri te maken: meng 100 ml olijfolie met 20 ml rode wijnazijn, een flinke handvol platte peterselie (gesnipperd), 2 geperste teentjes knoflook, een snuif gedroogde oregano, een half chilipepertje (zonder pitjes, gesnipperd), een snuif zout en een draai van de pepermolen. Laat de chimichurri een half uurtje trekken voor je hem gebruikt. Ideaal om over steak te doen of in deze salade.

Reacties