Gezouten caramel

Foto Cathy Van de Moortele


Caramel maken kan een beetje tricky zijn. Je kan niet even snel de post halen of je bed opmaken terwijl de suiker aan het smelten is op het vuur. De caramel mag niet te licht zijn, maar ook niet te donker, anders wordt hij bitter. Gebruik ongezouten boter en voeg Maldon zoutvlokjes toe op het einde of ga voor Fleur de Sel de Guérande. Tenslotte moet het zout hier toch wel een beetje de ster van de show zijn.

Wat hebben we nodig:

  • 100 ml water
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 35 gr ongezouten boter, koud, in blokjes gesneden
  • 50 ml slagroom
  • enkele zoutvlokjes naar smaak

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het grootste deel van het water in een kookpot (hou een scheutje water apart) en voeg de suiker toe.
  • Zet het vuur op medium warmte en laat de suiker wegsmelten in het water.
  • Roer niet in de pot! Je kan de pot wel even heen en weer bewegen zodat de suiker gelijkmatig wegsmelt.
  • Eens de suiker gesmolten is, voeg je het laatste scheutje water toe.
  • Blijf nu goed bij de pot en laat de suiker mooi kleuren tot een lichte amberkleur.
  • Voeg de klontjes boter een voor een toe en laat ze wegsmelten in de caramel.
  • Eens alle boter is toegevoegd en weggesmolten, neem je de pot van het vuur.
  • Giet de slagroom bij de caramel en roer door met een garde.
  • Strooi de zoutvlokjes over de caramel en meng nog een laatste maal.
  • Giet de gezouten caramel in een kleine Mason Jar en laat hem afkoelen.

TIP:

Heerlijk op een vers getoaste Engelse muffin, over roomijs, in gebak,..

Reacties