Kerstomatensalade met geroosterde citroen

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had nooit eerder citroen met de schil gegeten, maar ik was aangenaam verrast door dit recept. Het bittere van de citroen (het witte deel), haal je weg door de plakjes even op te koken in water. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 bio citroen, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 4 verse salieblaadjes, in fijne reepjes gesneden
  • snuifje suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 700 gr gekleurde kerstomaatjes, gewassen 
  • 1 rode ui, gepeld
  • verse platte peterselie, gesnipperd
  • 6 verse muntblaadjes, in fijne reepjes gesneden
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper van de molen
  • Maldon zoutvlokjes

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 160°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
  • Breng een pot met water aan de kook.
  • Laat de plakjes citroen 2 min meekoken.
  • Dep de plakjes droog op keukenpapier.
  • Meng de citroenschijfjes met de salie, suiker en olijfolie en leg ze naast elkaar op de bakplaat.
  • Laat de citroenschijfjes 20 min in de oven staan.
  • Snij de tomaatjes in verschillende vormen: gehalveerd, in 4, in de lengte doorgesneden, in plakjes gesneden... zodat ze er allemaal een beetje anders uitzien.
  • Doe de tomaatjes in een kom en voeg de afgekoelde citroenschijfjes toe.
  • Snij de helft van de rode ui in heel fijne ringen en doe die bij de tomaatjes. De andere helft snipper je heel fijn en hou je voor de afwerking.
  • Kruid de tomaatjes met peterselie en munt.
  • Giet de granaatappelmelasse en de olijfolie bij de tomaatjes.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep voorzichtig om.
  • Laat de salade 30 min op kamertemperatuur staan, zodat alle smaken zich goed kunnen mengen.
  • Werk af met de rode uisnippertjes, extra muntblaadjes en extra peterselieblaadjes.
  • Drizzle nog wat olijfolie over de salade en dien op.

TIP:

Granaatappelmelasse kan je kopen in Turkse winkels.
Vervang de granaatappelmelasse door balsamicosiroop.

Reacties