Luchtige yoghurt cake met citroen

 

Foto Cathy Van de Moortele

Terwijl de Belgen duchtig goals aan het scoren waren, stond ik in mijn keuken om deze heerlijke yoghurt cake met citroen te bakken. Ik had er zoveel zin in! Zeg nu zelf: hoe fantastisch ziet deze er uit?

Wat hebben we nodig:

  • 90 gr eierdooiers
  • 240 gr Griekse volle yoghurt
  • 30 gr patisseriebloem
  • 10 gr maïzena
  • snuifje zout
  • zeste van 1 citroen
  • 135 gr eiwit, op kamertemperatuur
  • sap van 1/2 citroen
  • 50 gr fijne griessuiker
  • bloemsuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Neem een kleine springvorm van 18cm diameter en vet hem goed in. Bekleed de bodem en zijkanten met bakpapier (laat het papier aan de bovenkant nog een stuk er boven komen) en vet dat ook in.
  • Doe de eierdooiers in een grote kom en klop ze goed los met de yoghurt.
  • Zeef de bloem, maïzena en het zout boven de yoghurt en doe er de zeste bij.
  • Klop nog eens goed door elkaar.
  • Doe het eiwit met het citroensap in de kom van de Kenwood en klop op met de draadklopper.
  • Voeg de suiker in 3x toe en klop op tot een mooie, glanzende meringue.
  • Spatel de meringue voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag in de vorm en tik de vorm een paar keer op je werkblad, zodat luchtbelletjes kunnen ontsnappen.
  • Strijk de bovenkant glad met een spateltje.
  • Zet de springvorm in een iets grotere vorm en daarna in een diepe bakplaat.
  • Giet heet water in de bakplaat en schuif alles samen voorzichtig in de oven.
  • Laat de cake 30 min bakken op 150°C en daarna nog 30 min op 140°C.
  • Laat de cake in de vorm volledig afkoelen op een rooster en zet hem daarna een nachtje in de koelkast.
  • Verwijder de vorm en het bakpapier.
  • Bestuif de cake met bloemsuiker, net voor je hem wilt serveren.

TIP:

Deze cake is heel luchtig.
Voor deze cake heb je ongeveer 4 eieren nodig, afhankelijk van het gewicht van je eieren. Onze kippen leggen eieren met een inhoud van 55 gr.


Reacties