Pasta met bottarga

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik had nog nooit eerder bottarga - het goud uit de zee - gegeten, simpelweg omdat het hier in de buurt niet te verkrijgen is. Bottarga komt uit Sardinë. De kuit van de harder wordt gezouten en gedroogd en is een delicatesse die enkel in Sardinië gemaakt wordt. Op andere plaatsen vind je ook wel bottarga van tonijn, een goedkopere maar ook minder uitgesproken versie. 
Bottarga kan je "vers" (waarmee ik bedoel: niet uit een bokaaltje) kopen en die snij je dan flinterdun zoals truffel of je raspt hem fijn over je gerecht. Het is niet de bedoeling om bottarga in een gerecht mee te garen. Er bestaan ook bokaaltjes met geraspte bottarga, maar die is niet meer zo fijn van smaak.
Ik haalde mijn bottarga in een klein Italiaans winkeltje in de Lammerstraat in Gent, bij Da Luigi. In één verpakking zitten 2 stukken bottarga. Voor 2 personen heb ik 1 stuk genomen en de rest vacuüm getrokken voor een andere keer. Je verwijdert het flinterdunne velletje van de bottarga vooraleer je hem snijdt of raspt. Eens het velletje verwijderd is, heeft de bottarga de neiging om snel te beschimmelen. Denk dus eerst goed na wanneer je de volgende keer je bottarga wil gebruiken of vacumeer de overblijvende stukken.

Wat hebben we nodig:

  • (verse) pasta voor 2 personen
  • zout
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 chilipepertje, ontpit en in fijne reepjes gesneden
  • verse bladpeterselie (enkel de blaadjes), fijngesnipperd
  • 1 stuk bottarga, ontveld

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een grote pot, met ruim, gezouten water op het fornuis.
  • Leg de pasta in het kokende water.
  • Laat de olijfolie goed warm worden in een diepe hapjespan.
  • Fruit de looksnippertjes aan maar laat ze niet kleuren.
  • Voeg de chilipepertjes toe en warm door.
  • Voeg twee pollepels pastakookvocht toe.
  • Haal de voorgekookte pasta uit het water (3 min korter laten garen dan voorzien) en leg die in de hapjespan.
  • Voeg nu telkens extra pastakookvocht toe, net zoals je zou doen met risotto.
  • Laat de pasta de "saus" opnemen voor je de volgende pollepel vocht toevoegt.
  • Haal de pan van het vuur eens de pasta al dente is. Wees voorzichtig zodat de pasta niet overgaar wordt.
  • Strooi de peterselie over de pasta en schud op.
  • Snij de helft van de bottarga in flinter dunne plakjes en meng hem onder de pasta.
  • Verdeel de pasta over 2 diepe borden en rasp de rest van de bottarga over de gerechten.

TIP:

Probeer verse pasta te maken of te kopen, zeker als je met duurdere producten zoals bottarga werkt.

Reacties