Chocoladetruffels met banaan

Foto Cathy Van de Moortele

Wat doe je met een banaan die niemand nog wil opeten? Om bananenbrood te maken, moet je er meer dan één hebben, maar voor chocoladetruffels heb je genoeg aan die eenzaat die verstoten wordt. Of je de truffels dan ook deelt met iedereen die de banaan niet meer wou?

Wat hebben we nodig:

  • 30 gr boerenboter
  • 40 gr donkerbruine suiker
  • 1 eetlepel rum
  • snuifje kaneel
  • snuifje zout
  • 1 rijpe banaan, gepeld en in schijfjes gesneden
  • 180 ml slagroom
  • 225 gr fondant chocolade, in stukjes gehakt
  • 30 gr boerenboter
  • pure cacao, bloemsuiker, brésiliennenootjes, kokosrasp, sprinkles, ...

Hoe gaan we te werk:

  • Smelt de boter met de suiker in een pan.
  • Eens de suiker opgelost is in de boter, voeg je de rum, kaneel en het zout toe.
  • Leg de plakjes banaan in de botermengeling en draai ze na 1 min om. Laat ze ook aan de andere kant 1 min liggen.
  • Schep de banaan uit de saus en zet even apart.
  • Giet de slagroom in de pan en breng die aan de kook. Roer goed met een garde, zodat er geen klontertjes zijn.
  • Giet de hete room over de chocolade.
  • Laat 2 min staan zonder te roeren.
  • Roer daarna de chocolade door, met een fijne, silicone spatel.
  • Voeg de boter toe en roer nogmaals door.
  • Breng de ganache over in een pot met deksel en laat hem opstijven in de koelkast gedurende enkele uren.
  • Gebruik een kleine koekjesschep om balletjes te maken.
  • Rol de balletjes door cacao, bloemsuiker, ... of één van de andere opties.
  • Laat de balletjes opnieuw opstijven in de koelkast.

TIP:

Je kan deze truffels in de diepvries bewaren en serveren als ijspraline. Of je bewaart ze in de koelkast en serveert ze op kamertemperatuur.
Je kan de rum vervangen door bananenlikeur.


Reacties