Tiramisu cake met aardbei

Foto Cathy Van de Moortele


Deze keer geen lange vingers, maar zelfgebakken cake in de tiramisu. Maak de cake daags voordien en bevochtig hem goed met alle siroop uit het recept. Het lijkt heel erg veel, maar het resultaat zal nog eens zo lekker zijn. 

Wat hebben we nodig:

  • 120 gr patisseriebloem
  • 5 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 60 gr boerenboter
  • 120 ml melk
  • 120 gr eieren
  • 150 gr fijne griessuiker
  • merg van 1/2 vanillestok
  • 120 ml prosecco, warm
  • 25 gr suiker
  • 2 eetlepels Baileys Strawberries & Cream
  • 125 gr mascarpone
  • 25 gr fijne griessuiker
  • 1 eetlepel Baileys Strawberries & Cream
  • 125 ml slagroom
  • 250 gr aardbeien, schoongemaakt en in plakjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Neem een kleine bakplaat (33 x 23cm) en vet die in met bakspray. Leg er bakpapier op en laat de lange zijden overhangen, zodat je de cake na het bakken mooi van de plaat kan halen. Vet ook het bakpapier in met bakspray.
  • Meng de bloem met het bakpoeder en het zout in een kom.
  • Doe de boter met de melk in een steelpannetje en laat de boter smelten. Laat de melk daarna iets afkoelen. De melk mag niet koken.
  • Klop de eieren op in de Kenwood met de draadklopper. 
  • Voeg de suiker geleidelijk aan toe en blijf goed kloppen tot je een dik volume bekomt.
  • Voeg ondertussen ook het vanillemerg toe.
  • Verlaag de snelheid en giet de afgekoelde, gesmolten boter/melk in een dun straaltje bij de eieren.
  • Voeg de bloem in 3x toe en klop tot net gemengd.
  • Giet dit beslag op de bakplaat en bak de cake 35 min.
  • Laat de cake op de plaat afkoelen op een rooster gedurende 20 min en maak daarna de randen mooi los met een broodmes.
  • Hef de cake van de bakplaat met het bakpapier en laat hem zo verder afkoelen op je rooster.
  • Maak ondertussen de siroop: Los de suiker op in de warme prosecco en voeg dan het likeur toe. Laat de siroop afkoelen.
  • Neem een satéprikker en prik heel veel gaatjes in de cake.
  • Giet de siroop langzaam en geleidelijk over de cake zodat hij al dit vocht kan opslorpen.
  • De volgende dag klop je de mascarpone los met de suiker.
  • Voeg het likeur toe en meng nogmaals.
  • Voeg de slagroom geleidelijk aan toe en blijf verder opkloppen tot een stevige vulling.
  • Leg de cake op een rechthoekige taartschaal en besmeer hem met de vulling.
  • Leg plakjes aardbei op de vulling.
  • Leg een tweede laag cake op de aardbeien, besmeer met de rest van de vulling en werk af met plakjes aardbei.

TIP:

Bewaar restanten in de koelkast.
Deze keer heb ik de tiramisu in glaasjes geserveerd. Snij daarvoor de cake in blokjes en maak laagjes zoals je anders zou doen.

Reacties