Galette van aardbei en rabarber

Foto Cathy Van de Moortele


Naar een recept van Anna's Table: galette van aardbei en rabarber. Het recept liep binnen via de nieuwsbrief van The Feed Feed en ik wist meteen dat ik het zou maken. De rabarber groeit weelderig in de moestuin en ik had nog een bakje rijpe aardbeien in de koelkast staan. Zo snel kan dat gaan!
Het ziet er een beetje uit als een pizza, maar dan zoet!

Wat hebben we nodig:

  • 140 gr patisseriebloem
  • 20 gr fijne griessuiker
  • snuifje zout
  • 140 gr boter, koud, in blokjes
  • 3 eetlepels ijswater
  • 230 gr rabarber, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 230 gr aardbeien, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 150 gr ruwe rietsuiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 20 gr maïzena
  • het merg van 1/2 vanillestokje
  • 50 gr havermout
  • 1 eierdooier, losgeklopt
  • hittebestendige suikerkristallen (zoals voor op appelflappen)

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem, suiker en het zout in de kom van de keukenrobot.
  • Meng kort.
  • Voeg de blokjes ijskoude boter en gebruik de pulse knop om alles te mengen.
  • Stop wanneer het zanderig wordt.
  • Voeg het ijswater lepel voor lepel toe. Misschien heb je niet alles nodig. Blijf de pulse knop gebruiken tot je deeg samenhangt. Meng niet langer dan nodig.
  • Bestuif het deeg met wat bloem, druk het plat tot een cirkel, wikkel in plastic en laat 1u opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen maak je de vulling: meng de rabarber met de aardbeien, suiker, het citroensap, de maïzena, vanille en havermout.
  • Rol het deeg uit tot een cirkel. Bestuif hiervoor je werkblad en je deegrol lichtjes met bloem.
  • Leg het deeg op een bakpapier op een bakplaat.
  • Schep de vulling in het midden en laat de randen vrij.
  • Vouw de randen over de vulling.
  • Zet de bakplaat met de galette nu 15 min in de vriezer om snel op te stijven.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 190°C.
  • Haal de galette uit de vriezer.
  • Bestrijk de rand met losgeklopte eierdooier en bestrooi hem met suikerkristallen.
  • Bak de galette 45 min of tot ze een mooi kleurtje heeft en de vulling brobbelt.

TIP:

Snij de afgekoelde galette in punten zoals een pizza en serveer hem met een bolletje vanilleroomijs.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties