Geroosterde thijm aardappeltjes

 

Foto Cathy Van de Moortele

Dit is het enige recept voor ovengeroosterde aardappelen dat je moet bewaren: zo'n knapperig korstje en zo fluffy en zacht vanbinnen. Gebruik goeie olijfolie zodat je aardappeltjes lekker smaken. Ik heb jonge citroenthijm gebruikt, die je helemaal fijn kan hakken zonder dat je de blaadjes eraf moet ritsen.
De aardappelen kook je even voor en daarna schud je ze flink op met semola de cecco, het geheim voor de krokante korstjes. Vergeet niet om te kruiden met zoutvlokjes en peper, vers van de molen.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 4 aardappelen, geschild en gewassen en in gelijke stukken gesneden
  • zout
  • peper van de molen
  • Maldon zoutvlokjes
  • jonge thijm, fijngesnipperd
  • 2 lepels semola de cecco

Hoe gaan we te werk:

  • Giet een bodem olijfolie in je bakplaat en zet die in de oven. 
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de aardappelen in een kookpot met koud water en een snuif zout.
  • Breng de aardappelen aan de kook. Eens het water kookt, reken je 5 min.
  • Giet de aardappelen af in een vergiet en breng ze weer over in de pot.
  • Schud de pot eens goed op en laat de aardappelen nog wat uitdampen.
  • Kruid met peper, zout en een deeltje van de thijm.
  • Strooi de semola de cecco over de aardappelen.
  • Zet het deksel op de kookpot en schud goed, zodat de aardappelen deukjes krijgen waardoor ze straks extra krokant zullen zijn.
  • De aardappelen hebben nu overal een laagje semola = korstjes!
  • Zet de bakplaat met hete olijfolie op je werkblad en leg de aardappelen in één laag in de olie. 
  • Met een grote tang draai je de aardappelen eens om, zodat alle zijden een laagje olie hebben.
  • Zet de bakplaat voorzichtig terug in de oven en laat ze 20 min roosteren.
  • Haal de bakplaat uit, draai de aardappeltjes nog eens met de tang, strooi er wat extra thijm over en zet ze nog 20 min in de oven.
  • Schep de aardappeltjes met een schuimspaan uit de olie en serveer.

TIP:

Je kan ook nog enkele tenen (ongepelde, maar gekneusde) knoflook bij de aardappelen doen voor je ze opschudt, voor extra smaak.
Vervang de thijm door bijv. rozemarijn voor een andere smaak.


Reacties