Gevulde ovenaardappel

 

Foto Cathy Van de Moortele

Het was een tijd geleden, dat ik mijn Emile Henry aardappelpot nog eens uit de kast gehaald had. Deze pot bestaat uit twee delen, die op elkaar passen en samen een conische pot vormen. De twee delen zijn voorzien van ribbels, zodat de aardappelen niet rechtstreeks met de hitte in contact komen. Je kan de aardappelpot op elke warmtebron gebruiken (op inductie enkel met een speciaal tussenelement): op het fornuis, in de oven, onder de grill.. Wanneer je de pot op het fornuis gebruikt, dan draai je hem om het kwartier om, zodat het bovenste deksel onderaan komt en omgekeerd. Na een uur zijn je aardappelen perfect gepoft, zonder toevoeging van vet of vloeistof. Vergeet niet om kruiden toe te voegen, denk maar aan knoflook, laurier, thijm, rozemarijn..

Wat hebben we nodig:

  • 3 grote, nieuwe aardappelen, gewassen
  • 1 laurierblad
  • 1 teen knoflook, ongepeld, gekneusd
  • beetje fleur de sel
  • olijfolie
  • 100 gr spek, in reepjes gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • het witte en lichtgroene deel van 1 prei, gesnipperd
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd
  • peper van de molen
  • ricotta salata
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en in ringetjes gesneden
  • sriracha mayonaise

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de gewassen aardappelen in de onderste kom van de aardappelpot.
  • Leg het laurierblad en de knoflook tussen de aardappelen.
  • Kruid met fleur de sel.
  • Zet het andere deel van de pot op de onderste kom.
  • Zet de aardappelpot in de oven gedurende 1u, zonder hem te openen of om te draaien.
  • Ondertussen laat je wat olie warm worden in een diepe hapjespan.
  • Bak het spek krokant en voeg dan de uisnippertjes toe. Laat die zacht worden.
  • Voeg de gesnipperde prei toe en schep om. Laat ook de prei zacht worden.
  • Verdeel de tomaatjes over de prei en laat ze openbarsten.
  • Kruid met peper.
  • Haal de aardappelpot uit de oven en neem het deksel weg.
  • Leg de aardappelen in een schaal en snij ze doormidden met een aardappelmesje.
  • Verdeel de vulling over de aardappelen.
  • Schaaf of rasp ricotta salata over de aardappelen en werk af met pijpajuintjes en enkele streepjes sriracha mayonaise.

TIP:

Als je de pot op je fornuis wilt gebruiken, dan zet je hem eerst 5 min op lage warmte, daarna op medium warmte voor 1u. Om het kwartier draai je de pot ondersteboven, zodat alles mooi gelijk kan garen.
Ricotta salata kan je niet zo makkelijk vinden. Het is een romige, gezouten kaas. Je kan ook wat feta of blue cheese verkruimelen over het gerecht of wat dacht je van vers geraspte cheddar?

Reacties