Tomaten bulgur met kikkererwten en feta

 

Foto Cathy Van de Moortele

Bulgur is het gezondere broertje van couscous. Heel lekker om als salade te eten. Maak er maar voldoende, het is een prima lunch om mee te nemen naar het werk de volgende dag.
Ik heb een vegan versie gemaakt van deze bulgur, als side voor de BBQ op vaderdag. Je kan uiteraard ook gewone boter en feta gebruiken als je dat verkiest.

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 stukje chilipeper, ontpit en fijngesnipperd
  • 2 lepels tomatenpuree van een goed merk
  • 100 gr bulgur
  • 600 ml water
  • snuifje zout
  • 40 gr pijnboompitjes
  • 7 kerstomaatjes, in partjes gesneden
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • sap van 1/2 citroen
  • klontje plantaardige boter
  • 1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • peper van de molen
  • 1/2 blok vegan feta
  • extra platte peterselie, gesnipperd
  • 3 kerstomaatjes, in partjes gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie warm worden in een kookpot en fruit de uisnippers glazig.
  • Voeg de chilipeper toe en laat die zacht worden.
  • Roer de tomatenpuree door de uien en laat die even meebakken.
  • Meng de bulgur door de tomatenpuree en overgiet met het water. Het kan zijn dat je straks nog extra water nodig hebt.
  • Kruid met zout.
  • Breng de bulgur aan de kook en laat hem dan op een medium vuur zo'n 20 min garen.
  • Proef af en toe en voeg extra water toe wanneer de bulgur te droog wordt.
  • Meng de pijnboompitjes, tomaatjes, peterselie door de bulgur.
  • Verfris de bulgur met citroensap en roer er een klontje plantaardige boter door.
  • Meng de kikkererwten door de bulgur en kruid af met vers gemalen peper.
  • Schep de bulgur op een groot bord en verkruimel er de feta over.
  • Strooi nog wat extra peterselie en fijngesneden tomaatjes over het bord en serveer.

TIP:

Als je de bulgur daags nadien wilt meenemen naar je werk, doe er de feta dan nog niet over.

Reacties