Napolitaanse pizza

 

Foto Cathy Van de Moortele

Een pizza uit Napels, als dat geen goed idee is. Tomaat (liefst San Marzano), buffelmozzarella, meer is het niet. De pizza heeft een dunne korst en ze is zacht van binnen en krokant van buiten. 
Neem je tijd om zelf je pizzadeeg te maken, je zal er versteld van staan hoeveel smaak er in zit. Ga op zoek naar "00" pizzabloem, gebruik verse gist ipv gedroogde en laat het deeg de tijd om smaak te ontwikkelen. Bak de pizza op de hoogst mogelijke temperatuur in je oven. Bij mij is dat 260°C en ik gebruik de pizzastand. De pizzasteen verwarmt mee voor in de oven, zodat hij heel warm is voor ik de pizza er op schuif. Ben je er klaar voor?

Wat hebben we nodig:

  • 275 gr water, koud
  • 2 gr verse gist
  • 460 gr pizzabloem "00"
  • 14 gr zout
  • 2 eetlepels pizzasaus Mutti
  • gedroogde oregano
  • 75 gr mozzarella (geraspt of in stukjes getrokken mozarella cucina)
  • olijfolie
  • basilicumblaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Strooi de bloem bij het vocht en leg er het zout op.
  • Kneed het deeg tot het mooi elastisch is. Gebruik hiervoor de laagste stand op je Kenwood.
  • Laat het deeg 20 min afgedekt rusten.
  • Vouw het deeg een paar keer over en leg het daarna in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Laat het deeg nu 7u op kamertemperatuur rusten.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke porties en bol ze mooi op.
  • Leg de deegballen in 4 aparte ronde potjes met deksel. Vergeet niet om de potjes lichtjes in te vetten.
  • Zet de deegballen nu een hele nacht in de koelkast.
  • 's Morgens haal je het deeg dat je wilt gaan bakken, uit de koelkast zodat het minstens 5u op kamertemperatuur kan komen.
  • Leg je pizzasteen in de oven en zorg dat het rooster zo laag mogelijk in de oven staat.
  • Verwarm de oven voor op de hoogst mogelijke temperatuur en gebruik de pizzastand als je die hebt.
  • Bestuif je werkblad met flink wat bloem.
  • Draai het kommetje om en laat het deeg op de bloem vallen. De onderkant van het deeg ligt nu bovenaan.
  • Bestrooi het deeg met wat bloem en gebruik je vingertoppen om het deeg van beneden naar boven uit te drukken.
  • Flip het deeg om en duw het deeg uit tot een cirkel. Probeer de rand iets hoger te houden en draai het deeg telkens een beetje tijdens het uitduwen.
  • Ruim de bloem op en zorg dat er niet teveel bloem meer op de onderkant van je pizzadeeg zit, anders gaat dat straks heel erg verbranden in de oven.
  • Beleg je pizza met pizzasaus en strooi er wat oregano op.
  • Strooi de kaas over de pizzasaus en druppel er wat olijfolie over.
  • Met een pizzaschep breng je de pizza over van je werkblad naar de pizzasteen.
  • Schuif de pizza in de oven. Binnen enkele minuten is hij al klaar.
  • Snij de pizza in punten en strooi er dan de basilicumblaadjes over.

TIP:

Neem kwaliteitsbloem met een hoog eiwitgehalte, het type bloem dat je ook zou gebruiken om brood van te bakken. Patisseriebloem is niet geschikt voor pizzadeeg.
De rest van de deegballen vries je in de potjes in. Eens bevroren, kan je ze overbrengen in een ZIPLOC zakje. Laat het deeg in de koelkast ontdooien.
De rest van de pizzasaus vries je in ijsblokbakjes in. Zo heb je altijd porties pizzasaus in huis.
Dit is een pizzadeegrecept van Vito Iacopelli. Je vindt hem zeker terug op YouTube.

Reacties