Spaghetti Cacio e pepe

Foto Cathy Van de Moortele

Kaas en peper. Dat zijn de belangrijkste ingrediĆ«nten voor dit pastagerecht uit Rome. Breng pecorino romano mee uit de kaaswinkel, deze harde, pittige en zoutige schapenkaas is noodzakelijk voor een authentieke Cacio e pepe. Gebruik er zeker voldoende van, zodat je een romige kaassaus krijgt. 

Ik heb verse spaghetti gemaakt, maar als je gedroogde spaghetti koopt, zoek dan de dikste spaghetti die je kan vinden, zonder macaroni te nemen. Normaal gezien kook je pasta in een grote hoeveelheid water, maar niet als we Cacio e pepe maken: we hebben namelijk veel zetmeel nodig in het pastawater, omdat dat helpt om de saus romig te maken. Teveel water zou niet voldoende zetmeel opleveren. Laten we er aan beginnen!

Wat hebben we nodig:

  • pepermolen
  • spaghetti voor 2 pers
  • zout
  • 120 gr pecorino romano

Hoe gaan we te werk:

  • Zet een diepe hapjespan op het vuur en maal er flink wat zwarte peper in.
  • Rooster de peper tot hij geurig gaat ruiken.
  • Ondertussen breng je een pot met 1 1/2 liter water aan de kook. Zout het water.
  • Kook de spaghetti 3 min minder dan aangegeven staat op de verpakking. We gaan de pasta namelijk verder garen in de hapjespan.
  • Voeg een pollepel van het pastakookvocht toe aan de peper, zodat hij niet verbrandt. Je zal een witte substantie in de pan zien: das het zetmeel uit de pasta, dat we nodig hebben om de saus te maken.
  • Schep de al dente pasta uit de pot en voeg hem toe aan de pan.
  • Schud de pan enkele keren op, zodat de pasta zich mooi vermengt met het pastakookvocht en de geroosterde peper.
  • Rasp de kaas in een kommetje en doe er een klein beetje pastakookvocht bij, net genoeg tot de kaas smelt en een dikke brij vormt.
  • Zoals bij een risotto, voeg je nu telkens wat extra pastakookvocht toe aan de hapjespan, tot de spaghetti gaar is.
  • Neem de pan van het vuur en roer er de kaasbrij onder.
  • Voeg nog wat extra pastakookvocht toe als de pasta te droog lijkt.
  • Roer goed om. Het pastakookvocht zal zich mengen met de kaasbrij en een romige saus maken.
  • Werk af met nog wat extra peper.

TIP:

Ik heb verse doperwtjes toegevoegd aan de pan op het moment dat ik ook de pasta toevoegde. Dit hoort niet bij een klassieke Cacio e pepe, maar ik hou toch van wat kleur in mijn pastagerechten.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties