Wok met kip
Foto Cathy Van de Moortele |
Voor ik boodschappen ga doen, maak ik graag de koelkast leeg. Je vindt er resten groenten die je nog wilt opgebruiken, voor er verse groenten komen en die doen het prima in de wok. Ik had ook nog wat gekookte kip over en op geen tijd had ik mijn maaltijd bereid.
Wat hebben we nodig:
- 1 eetlepel olie
- 1 rode ui, gepeld en in parten gesneden
- 1 stuk gember, geschild en in reepjes gesneden
- 1 teen look, gepeld en geperst
- 50 gr gekookte rijst, koud
- 1 wortel, geschraapt en in hele fijne plakjes gesneden
- 1 gekookte kipfilet, in reepjes gesneden
- 10 mange-touts, in 3 gesneden
- een handvol sojascheuten
- 2 eetlepels oestersaus
- scheutje sojasaus
- sriracha of andere pikante saus
Hoe gaan we te werk:
- Laat de olie goed warm worden in de wok.
- Wok de ui.
- Voeg de gember en look toe en roerbak mee.
- Verkruimel de koude rijst in de wok en schep om.
- Laat de rijst warm worden.
- Voeg de wortel en kip toe en warm door.
- Wanneer alles goed warm is, voeg je de peultjes en de sojascheuten toe.
- Giet de oestersaus en de sojasaus in de wok en schep nogmaals om.
- Werk af met pikante saus.
TIP:
Sojascheuten koop je meestal voorverpakt in een plastic verpakking. Bij het openen van het zakje, ruik je vaak een geur die niet zo fris is. Je wast de sojascheuten in een kom met koud water. Spoelen in een zeefje is niet voldoende, je moet ze onderdompelen in water en er met je handen doorgaan. Laat de sojascheuten uitlekken in een vergiet. Gooi slechte scheutjes onverbiddelijk weg. Voeg ze pas op het laatst toe aan je gerecht, zodat ze nog een beetje knapperig zijn.
Reacties