Tiramisu bûche

Foto Cathy Van de Moortele


Op het werk maak ik wel vaker tiramisu en ze zijn er dol op. Ik was benieuwd wat ze zouden vinden van deze variant: de tiramisu bûche. Maak de bûche daags voordien, zodat ze de hele nacht kan trekken in de koelkast, dan is ze op haar best. En koop voor de zekerheid twee dozen van die heerlijke Krokante Soufflés met amandelschilfers. Je zal snel weten waarom.
Het originele recept vind je hier. Ik heb er mijn eigen versie van gemaakt.

Wat hebben we nodig:
  • 75 gr fijne griessuiker
  • 7 gr zelfgemaakte vanillesuiker
  • 200 gr eieren (4 medium eieren)
  • 55 gr patisseriebloem
  • 20 gr maïzena
  • snuifje zout
  • 50 gr krokante soufflés met amandelschilfers
  • 400 ml slagroom 40% vet
  • 200 gr mascarpone
  • 70 gr fijne griessuiker
  • merg van 1 vanillestokje
  • 15 ml Amaretto
  • 60 ml sterke koffie
  • 30 ml Amaretto
  • 15 gr fijne griessuiker
  • 3 extra koekjes, fijn verkruimeld
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 210°C, boven-onderwarmte.
  • Zet een bakplaat van 25x37cm klaar en leg er een ingevet bakpapier op.
  • Doe de suiker met de vanillesuiker en de eieren in de kom van de Kenwood.
  • Klop op tot een dik, lichtgeel gekleurd mengsel, met de draadklopper. Neem hier je tijd voor en zet de snelheid op de hoogste stand.
  • Verwijder de draadklopper en bevestig de spatel voor mousses (heb je die niet, spatel de droge ingrediënten er dan handmatig door).
  • Meng de bloem met de maïzena en het zout.
  • Zeef de bloem/maïzena/zoutmengeling boven het beslag.
  • Spatel de droge ingrediënten heel voorzichtig door het beslag.
  • Stort het beslag uit op de bakplaat en effen met een klein spateltje.
  • Verkruimel de krokante koekjes in een zakje, door er met een deegrol op te slaan.
  • Strooi de kruimeltjes over het beslag.
  • Bak de biscuit 8 - 10 of tot hij lichtgekleurd is. Bak hem niet te lang, hij mag niet te droog/hard worden.
  • Leg een groot vel bakpapier op je werkblad.
  • Haal de biscuit uit de oven en snij de randjes voorzichtig los met een scherp mesje.
  • Draai de bakplaat om op het grote vel bakpapier en verwijder het bakpapier van de bakplaat.
  • Rol de biscuit onmiddellijk op met het bakpapier.
  • Leg de rol op een rooster, met de naad naar beneden en laat hem helemaal afkoelen.
  • Spoel de kom van de Kenwood en de draadklopper om en giet er de slagroom in.
  • Voeg de mascarpone toe en klop goed los.
  • Voeg de suiker, vanille en Amaretto toe en klop verder tot de suiker goed opgelost is.
  • Breng deze vulling over in een spuitzak met een rond spuitmondje en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  • Meng de koffie met de Amaretto en de suiker en laat afkoelen.
  • Rol de afgekoelde cake uit.
  • Bestrijk de cake met de koffie. Gebruik hiervoor een kwastje.
  • Spuit de helft van de vulling op de cake (hou de randen vrij) en egaliseer met een klein spateltje.
  • Bestuif rijkelijk met pure cacao.
  • Rol de cake strak op en wikkel hem in plastic folie.
  • Leg de bûche een nachtje in de koelkast. Leg de rest van de vulling ook in de koelkast.
  • Haal de bûche uit de folie. Snij de zijkanten schuin weg. Spuit de rest van de vulling als dotjes op de bûche. Werk af met extra koekjes die je fijn verkruimeld hebt.
TIP:

Je kan dit dessert perfect op voorhand maken en op het moment zelf afwerken met de overgebleven vulling.

Reacties