Spruitjes met spek

Foto Cathy Van de Moortele

Een echte afkeer had ik, van spruiten. De geur alleen al deed me walgen. Maar het wordt beter... ik vind andere manieren om spruitjes te leren waarderen (geroosterde spruiten) en nu ben ik zelfs al een klein beetje fan.

Wat hebben we nodig:

  • 15 dagverse spruiten, schoongemaakt
  • olijfolie
  • 1 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr spek, in zeer fijne reepjes gesneden
  • peper van de molen
  • zout
  • zeste en sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Verwijder het harde stukje van de stronkjes en halveer de spruiten.
  • Met een scherp mes snij je de spruitjes in lange sliertjes.
  • Spoel de spruitjes met kort water en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan.
  • Fruit het sjalotje glazig en voeg dan de spekjes toe.
  • Eens de spekjes mooi gebakken zijn, voeg je de spruitjes toe.
  • Schep goed om met een tang.
  • Kruid met peper en zout.
  • Laat de spruitjes kort garen, ze mogen nog een beetje knapperig zijn.
  • Werk af met citroenzeste en citroensap.

TIP:

Ik heb mijn spruitjes gegaard in lookolie: doe een ruime hoeveelheid olijfolie in een diepe pan en leg daar enkele tenen look in, die je gepeld hebt. Laat de look op medium warmte in de olie zwemmen, tot de look lichtjes begint te kleuren. Laat de look niet te donker worden, anders wordt hij bitter. Gooi de look weg en giet de olie in flesjes.

Reacties