Walnotenbrood met rozijnen en pompoenpitjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een echt herfstbrood: walnotenbrood met sappige rozijnen en krokante pompoenpitten. Het is volop notenseizoen. Heb je je notenkraker al vanonder het stof gehaald? Walnoten zijn top wanneer ze supervers zijn en je het velletje nog kan verwijderen. De noten in dit brood zijn al wat ouder en droger, maar dat doet niets af aan het resultaat.

Wat hebben we nodig:

  • 280 gr water
  • 12 gr verse gist
  • 500 gr witte broodbloem (ik heb Mistral gebruikt)
  • 25 gr (walnoten)olie
  • 7 gr zout
  • 100 walnoten
  • 50 gr zachte rozijnen
  • pompoenpitten

Hoe gaan we te werk:

  • Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
  • Stort de bloem op het vocht en giet er de walnotenolie bij. Leg het zout op de bloem.
  • Laat de Kenwood het deeg 9 min kneden op lage stand.
  • Voeg de noten en rozijnen toe.
  • Kneed nog 2 min verder.
  • Bol het deeg op en laat het 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg.
  • Vouw de bovenkant naar het midden en de onderkant vouw je daarover heen.
  • Vouw de linkerkant naar het midden en de rechterkant vouw je daarover heen.
  • Leg het deeg weer in de kom, met de naad naar beneden.
  • Laat het deeg 25 min rusten in de lichtjes ingevette kom met deksel.
  • Ontgas het deeg opnieuw en bol het dan strak op tot een rond brood of een langwerpig brood, wat je zelf verkiest.
  • Strooi pompoenpitten op een schaaltje. Bevochtig de bovenkant van het brood lichtjes met wat water en duw het brood in de pitten. 
  • Draai het brood weer om en leg het op de schaal van de Emile Henry broodbakbol.
  • Dek af met de koepel.
  • Laat het brood zo 45 min rijzen.
  • Ondertussen verwarm je de oven voor op 250°C.
  • Zet de broodbakbol met deksel in de oven, voor 20 min.
  • Verwijder het deksel en laat het brood nog 18 min verder bakken, of tot het mooi gekleurd en krokant is.
  • Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.

TIP:

Zorg voor sappige rozijnen.
Toast de noten even in een droog pannetje, voor extra smaak.



Reacties