Kip in jagerssaus
Ik hou echt van stoofpotjes. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom ik zo tuk ben op mijn Le Creusetpotten. Ze zijn behoorlijk zwaar om te dragen, maar eens ze op het vuur staan en mijn gerechten langzaam gaar laten worden...
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat dacht je van langzaam gegaarde kippenbouten in een rijke saus met champignons en tomaat en spek en look en... echt... Deze saus vraagt om verse frietjes, maar gestoomde krieltjes erbij geven lijkt me ook niet verkeerd.
Wat jij maar lekker vindt.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 2 flinke kippenbouten
- peper van de molen
- zout
- 1 rode ui, gepeld en fijngesnipperd
- 100 gr ontbijtspek, in plakjes, gesnipperd
- 2 stelen groene selder, schoongemaakt en in maantjes gesneden
- 2 tenen look, gepeld en in plakjes gesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 40 gr vloeiende bloem
- 50 ml rode wijn
- 500 ml verse kippenbouillon
- 500 ml passata van tomaat
- 1 laurierblaadje
- 1 takje rozemarijn
- enkele takjes thijm
- 250 gr kastanjechampignons, schoongemaakt en gehalveerd
- 1 koffielepel groene peperbolletjes met sap
- 125 ml culinaire room
- verse krulpeterselie, gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Zet een zware pot op het vuur, type Le Creuset. Laat wat olie warm worden in de pot.
- Droog de kippenbouten met keukenpapier en kruid ze flink met peper en zout.
- Kleur de bouten aan beide zijden in de pot en zet ze even apart.
- Voeg wat extra olie toe.
- Fruit de uisnippers aan tot ze glazig zijn.
- Voeg het spek toe en laat het even meebakken tot het wat kleur krijgt.
- Voeg de selder en look toe en fruit mee.
- Roer de tomatenpuree en de bloem onder de groentjes en laat even meebakken.
- Blus met de rode wijn. Laat de wijn uitkoken.
- Voeg de bouillon en de passata toe en zet het vuur wat hoger, zodat de saus begint te borrelen.
- Leg de kippenbouten in de saus en zet het vuur op medium warmte.
- Maak een bouquet garni van de laurier, rozemarijn en thijm en leg die in de saus.
- In een ander pannetje laat je wat olie warm worden.
- Bak de champignons krokant en voeg de peperbolletjes met sap toe.
- Kruid goed met peper en zout. Voeg de champignons toe aan de stoofpot.
- Laat de kip een goed 1u30 garen op medium warmte.
- Gooi de bouquet garni weg.
- Werk af met de room en warm nog eens goed door.
- Strooi de peterselie over het gerecht en geniet.
TIP:
Koop kippenbouten met rugdeel, zodat je meer vlees hebt. Laat het vel aan de bouten, voor extra smaak.
Reacties