Thaise kokos scampi

Foto Cathy Van de Moortele
Ben jij ook zo'n fan van scampi en gamba's? Ze komen in verschillende formaten en ik kies liefst de grootste, niet-gepeld. Dat gaan we ook deze keer doen en we maken er een heerlijke, Thaïse versie van. Wat eet jij er bij?  

Wat hebben we nodig:
  • 8 grote gamba's, van de kop, pel en het darmkanaal ontdaan (staart blijft er aan)
  • olie
  • 2 tenen look, gepeld en geperst
  • zout 
  • chilivlokjes
  • 1/2 grote ui, gepeld en in reepjes gesneden
  • 1/2 rode paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 1/2 gele paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 1/2 oranje paprika, ontpit en in reepjes gesneden
  • 250 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels chunky pindakaas
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • 1 stuk gember, geschild en fijngeraspt
  • verse koriander, grof gehakt
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en diagonaal gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de staartjes aan de gamba's zitten. Dep ze droog.
  • Doe de gamba's in een kom met 1 eetlepel olie, de look, zout en chilivlokjes naar smaak.
  • Laat de gamba's 10 min marineren.
  • Verhit een grote pan op medium warmte en laat er wat olie warm in worden.
  • Fruit de uien aan met de paprikareepjes tot ze wat zachter zijn en schep ze dan over in een kom.
  • Voeg wat extra olie toe aan de pan en bak de gamba's tot ze van kleur veranderen.
  • Doe dit in 2 of 3x, zodat je pan niet te vol ligt en de gamba's zouden stoven ipv bakken.
  • Haal de gamba's uit de pan en bewaar ze op een bord.
  • Meng de kokosmelk met de vissaus, pindakaas, het limoensap, de suiker en de gember. 
  • Giet alles samen in de pan en breng de saus aan de kook. Laat de saus voor de helft inkoken.
  • Voeg de groentjes en de gamba's weer toe en warm ze nog even door.
  • Bestrooi met de koriander en schep om.
  • Werk af met pijpajuin.
TIP:

Hou je van pit? Voeg dan nog wat dun gesneden chili pepertjes toe.

Reacties