Thaise kokos scampi
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 8 grote gamba's, van de kop, pel en het darmkanaal ontdaan (staart blijft er aan)
- olie
- 2 tenen look, gepeld en geperst
- zout
- chilivlokjes
- 1/2 grote ui, gepeld en in reepjes gesneden
- 1/2 rode paprika, ontpit en in reepjes gesneden
- 1/2 gele paprika, ontpit en in reepjes gesneden
- 1/2 oranje paprika, ontpit en in reepjes gesneden
- 250 ml kokosmelk
- 4 eetlepels vissaus
- 2 eetlepels chunky pindakaas
- sap van 1/2 limoen
- 1 eetlepel donkerbruine suiker
- 1 stuk gember, geschild en fijngeraspt
- verse koriander, grof gehakt
- 2 pijpajuintjes, schoongemaakt en diagonaal gesneden
Hoe gaan we te werk:
- Laat de staartjes aan de gamba's zitten. Dep ze droog.
- Doe de gamba's in een kom met 1 eetlepel olie, de look, zout en chilivlokjes naar smaak.
- Laat de gamba's 10 min marineren.
- Verhit een grote pan op medium warmte en laat er wat olie warm in worden.
- Fruit de uien aan met de paprikareepjes tot ze wat zachter zijn en schep ze dan over in een kom.
- Voeg wat extra olie toe aan de pan en bak de gamba's tot ze van kleur veranderen.
- Doe dit in 2 of 3x, zodat je pan niet te vol ligt en de gamba's zouden stoven ipv bakken.
- Haal de gamba's uit de pan en bewaar ze op een bord.
- Meng de kokosmelk met de vissaus, pindakaas, het limoensap, de suiker en de gember.
- Giet alles samen in de pan en breng de saus aan de kook. Laat de saus voor de helft inkoken.
- Voeg de groentjes en de gamba's weer toe en warm ze nog even door.
- Bestrooi met de koriander en schep om.
- Werk af met pijpajuin.
Hou je van pit? Voeg dan nog wat dun gesneden chili pepertjes toe.
Reacties