Gegrilde bloemkool met hazelnootpesto en granaatappel

Foto Cathy Van de Moortele

Ik hou van de levendige kleuren en de knapperigheid van dit gerecht. Je hebt er geen oven voor nodig, een grillpan is perfect. Geen platte bloemkool, maar krokante groentjes, dat is wat mijn voorkeur draagt. Gezien ik nog wat hazelnootbasilicum over had van een vorige bereiding, was dit gerecht snel klaar.

Wat hebben we nodig:

  • 1 dagverse bloemkool
  • olijfolie
  • peper van de molen
  • zout
  • 35 gr blanke hazelnoten
  • snuifje fleur de sel
  • 1 teen look, gepeld en grof gehakt
  • blaadjes en zachte steeltjes van 1 pot basilicum
  • 50 ml olijfolie
  • scheutje azijn
  • 1/4 granaatappel

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm een gietijzeren grillpan langzaamaan op het fornuis. Zet niet meteen de hoogste warmte open, maar laat dit geleidelijk aan gebeuren, zodat de pan heel goed warm wordt.
  • Verwijder de bladeren van de bloemkool en snij de steel weg, tot de bloemkool mooi stabiel op je snijplank blijft staan.
  • Met een scherp mes halveer je de bloemkool. Snij nu aan weerskanten een dikke plak van de bloemkool. Dit zijn de plakken die we gaan grillen. De rest van de bloemkool kan je in roosjes verdelen en verwerken in een ander gerecht.
  • Bestrijk de bloemkool aan beide zijden met olie en kruid met peper en zout.
  • Leg de plakken bloemkool voorzichtig in de hete grillpan en laat ze op hoge warmte mooi kleuren en grillstrepen krijgen.
  • Draai de bloemkool voorzichtig om met een spatel om de andere kant te kleuren.
  • Zet het vuur wat zachter en laat de bloemkool garen tot de gewenste gaartijd.
  • Ondertussen maak je de pesto: cutter de noten met het snuifje zout en de look.
  • Voeg de basilicum toe en cutter nogmaals.
  • Voeg de olijfolie druppelsgewijs toe.
  • Werk af met een scheutje azijn en een draai van de pepermolen.
  • Haal de pitten uit de granaatappel en zorg dat er geen velletjes tussen zitten.
  • Serveer de bloemkoolsteaks met de pesto en strooi er de granaatappelpitjes over.

TIP:

De stronk zal minder snel garen dan de roosjes. Haal de pan van het vuur wanneer de roosjes al dente zijn. De stronk zal nog iets harder zijn, maar die hoef je niet te eten.


Reacties