Aardappelpuree met pijpajuin en krokant spek

Foto Cathy Van de Moortele
Ik hou van aardappelpuree, zeker wanneer er ander lekkers aan toegevoegd wordt. Met dit recept kan je de bal niet verkeerd slaan. Ik zou het zelfs zomaar kunnen eten, een bord vol, zonder nadenken. 

Wat hebben we nodig:
  • 700 gr kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 55 gr boerenboter
  • 75 ml volle melk
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 bundel pijpajuintjes, schoongemaakt
  • 5 plakjes ontbijtspek
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water. Een mesje moet er heel vlot doorgaan.
  • Giet de aardappelen af en laat ze nog even uitdampen in het vergiet.
  • In dezelfde pot laat je de boter smelten met de melk.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng ze met de boter/melk.
  • Kruid met peper en zout.
  • Snij het wit van de pijpajuintjes heel fijn en roer dat door de puree.
  • Snij het groen van de pijpajuintjes in ringetjes en zet nog even apart.
  • Leg de plakjes ontbijtspek naast elkaar op keukenpapier op een microgolfbestendig bord.
  • Zet het spek 2 - 3 min in de microgolf op volle kracht of tot het spek mooi donker en krokant is. Blijf er bij staan, want het spek kan snel gaan verbranden.
  • Laat het gebakken spek nog even liggen op een vers velletje keukenpapier.
  • Schep de puree in een mooie kom en strooi er de ringetjes pijpajuin over.
  • Verkruimel het krokante spek met je handen boven de puree.
TIP:

Pijpajuintjes worden hier elke week aangekocht. Ze komen altijd van pas en zijn een prima smaakmaker en ze geven tegelijk ook nog eens kleur aan je gerecht.
Kies voor kruimige aardappelen voor het beste resultaat. Vastkokende aardappelen zijn niet zo geschikt om puree van te maken. Meng de puree niet te lang, om te vermijden dat ze elastisch wordt.

Reacties