Curry van king prawns en ananas

 

Foto Cathy Van de Moortele

De laatste zak scampi's moet er aan geloven. Ik heb zin in een warme curry, boordevol smaak en lekkers. De ananas was op zijn best en doet het prima in dit gerecht. In de vriezer heb ik altijd limoenblaadjes, je hoeft ze zelfs niet te ontdooien en ze geuren zo heerlijk! Ben je er klaar voor?

Wat hebben we nodig:
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel mosterdzaadjes (ik heb zwarte gebruikt)
  • 10 limoenblaadjes (diepvries)
  • 150 gr uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 tenen look, gepeld en geperst
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 - 2 koffielepels rode currypasta (begin met 1 en kijk hoe pittig je het vindt)
  • 1 koffielepel kurkuma
  • een stuk gember, geschild en in hele fijne staafjes gesneden
  • 1 brik kokosmelk (250 ml)
  • 1 flesje culinaire room (250 ml)
  • 300 gr rijpe tomaten, ontveld en ontpit, in blokjes gesneden
  • 800 gr King Prawns, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • peper van de molen
  • zout
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 3 dikke plakken ananas, geschild en in blokjes gesneden
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de kokosolie warm worden in een zware pot, type Le Creuset.
  • Voeg het mosterdzaad en de limoenblaadjes toe en zet het deksel even op de pot, want de mosterdzaadjes gaan poppen.
  • Verwijder het deksel en roer de uien door de kokosolie. Laat de uien glazig worden. Ze mogen niet kleuren.
  • Roer de tomatenpuree en de currypasta door de uien en laat die even meebakken, zodat de smaken vrijkomen.
  • Voeg de kurkuma, gember, kokosmelk en room toe.
  • Roer de tomatenblokjes door de saus en laat de saus reduceren tot ze mooi indikt.
  • Leg de scampi (gekruid met peper en zout) in de saus tot ze mooi roze zijn. 
  • Ondertussen bak je de blokjes ananas in een pan in kokosolie. 
  • Voeg de gebakken ananas toe aan de curry en hou warm.
  • Serveer de curry met rijst.
TIP:

Hoe maak je de lekkerste rijst: weeg 150 gr basmatirijst af in een kookpot. Overgiet met water en ga met je (propere) hand door de rijst, zodat hij gewassen wordt. Giet het vuile, melkachtige water weg en overgiet opnieuw met water. Doe dit tot het water helder is. Voeg nu 300 ml vers water toe aan de rijst, breng hem aan de kook (onder deksel) en zet daarna het vuur zachter. Laat de rijst precies 15 min garen (zet je timer). Laat het deksel op de pot gedurende de hele kooktijd. Laat de rijst na de kooktijd nog 5 min staan onder gesloten deksel. Op deze manier is je rijst perfect gekookt en hoef je geen water af te gieten. De beste rijst!

Je kan ook tomatenblokjes uit blik gebruiken voor deze curry, als je geen verse tomaten hebt.
De limoenblaadjes gebruik je enkel voor de smaak, ze worden niet opgegeten. Je kan ze kopen in de Aziatische supermarkt.



Reacties